FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 21. lipnja 2005. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je jučer da se njegovu zamjenicu Božicu Cvjetko nakon stegovnog postupka razriješi dužnosti, zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici. Iz istog razloga smjenu svoje zamjenice Ane Marije Lončarić zatražila je i zagrebačka Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar, a o odgovornosti dviju tužiteljica konačnu riječ dati će Državnoodvjetničko vijeće (DOV). Od tog su tijela za nadležne u slučaju Brezovica zatražene najteže kazne jer, po Bajićevim riječima, Božica Cvjetko i Ana Marija Lončarić nisu postupale sukladno zakonima i pravilima struke. Govoreći o novim detaljima u istrazi slučaja Brezovica, Bajić je rekao da se provodi i dodatna kriminalistička obrada jer postoji osnovana sumnja da su djecu zlostavljale, ali ne seksualno, još neke odgovorne osobe iz te ustanove.

SISAK - Zamjenica predsjednika Županijskog suda u Sisku sutkinja Lucijana Vukelić jučer je potvrdila "da je sud zaprimio optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, s oznakom tajno, koja je podignuta protiv pet osoba, od kojih su dvije žene, zbog kažnjivih djela na štetu malodobne djece". Županijsko državno odvjetništvo u Sisku "podnijelo je kaznenu prijavu protiv roditelja dvojice dječaka u dobi od 4 i 7 godina s područja Sunje, te još triju osoba zbog pedofilije, seksualnih odnosa s djecom, protuprirodnog bluda i seksualnog iživljavanja na posebno okrutan i ponižavajući način". Optuženi su "da su u dužem razdoblju priređivali orgije u kojima su se seksualno iživljavali međusobno, ali i nad dvojicom dječaka koje su silovali i prisiljavali da gledaju orgije odraslih".

ZAGREB - Predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je jučer u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" kako, po njegovu mišljenju, postoji velika šansa da na jesen, u rujnu ili listopadu, otpočnu pregovori o ulasku Hrvatske u EU. Optimizam Predsjednik temelji na pozitivnijem mišljenju glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, a čemu, kaže, u velikoj mjeri doprinosi učinkovitiji rad svih službi koje tragaju za odbjeglim generalom Antom Gotovinom i njegovim pomagačima. Upitan kako teče provedba akcijskog plana da se uđe u trag Gotovini i mreži njegovih navodnih pomagača, Mesić je odgovorio da Hrvatska danas, sigurnije nego ranije, može tvrditi da Gotovina nije u Hrvatskoj, da sva izvješća na to ukazuju.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader uputio je jučer svim hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, u kojoj ističe da je pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu bila pobjeda vrijednosti utkanih u modernu Europu i Hrvatsku, koja je toj pobjedi dala velik i snažan doprinos. Pridruživši se antifašističkoj koaliciji 22. lipnja 1941., Hrvatska se pridružila pobjednicima i prihvatila antifašizam kao civilizacijsko opredjeljenje, te ga kao takvog ugradila u temelje svoje demokracije i suvremene države. Privrženost antifašizmu i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma naša je čvrsta opredijeljenost, ističe premijer Sanader u čestitci u povodu Dana antifašističke borbe.

ZAGREB - Svi naftni derivati na Ininim benzinskim postajama od danas će biti skuplji, i to motorni benzini od 3,4 posto do 3,7 posto, dizelska goriva od 5,6 posto do 6,2 posto, a loživo ulje za 6,3 posto, priopćeno je iz Ine. Motorni benzini poskupljuju za po 27 lipa po litri. Tako će u slijedeća dva tjedna motorni benzin s olovom Super 98 prodavati po cijeni od 8,13 kuna po litri. Bezolovni motorni benzin Eurosuper 95 prodavati će se za 7,65 kuna po litri, a bezolovni motorni benzin Super 95 za 7,50 kuna po litri. Cijena Supera plus 98 bit će 7,80 kuna po litri. Eurodizel će se prodavati po cijeni od 7,14 kuna po litri, a nova cijena dizela je 6,96 kuna po litri. Nova cijena plavog Eurodizela je 4,11 kuna po litri, a loživo ulja ekstra prodavat će se za 4,25 kuna po litri.

ZAGREB - U spomen na Lipanjske žrtve atentata u beogradskoj skupštini 20. lipnja 1928. članovi užeg vodstva Hrvatske seljačke stranke na čelu s predsjednikom HSS-a Zlatkom Tomčićem položili su jučer vijence i zapalili svijeće na grobove svojih prvaka, žrtava atentata Stjepana Radića, Pavla Radića i Đure Basaričeka u Mirogojskim arkadama. Članovi HSS-a bili su nazočni i misi zadušnici za Lipanjske žrtve u crkvi sv. Petra apostola u Vlaškoj ulici u Zagrebu. HSS se svake godine, na današnji dan, prisjeća hrvatskih zastupnika Stjepana i Pavla Radića i Đure Basaričeka koji su ubijeni u atentatu kada je na njih iz pištolja pucao srpski radikal Puniša Račić 1928. u beogradskoj skupštini. Tada je na mjestu ubio Pavla Radića i Đuru Basaričeka, a teško ranio Stjepana Radića, koji je, od posljedica ranjavanja, umro 8. kolovoza iste godine. U atentatu su ranjeni Ivan Pernar i Ivan Granđa.

ZAGREB - Društvo prijatelja prirodnih ljepota Slunja i Rastoka organiziralo je sinoć autorsku večer Vesne Parun u Kazalištu Kerempuh na kojoj je predstavljena njezina knjiga "Prošireni kurcomlatić" koju je ilustrirao slikar Munir Vejzović. Urednik zbirke Denis Derk podsjetio je da je ovo nastavak na Paruničin ciklus satiričnih pjesama nastalih 1994. godine. U svoj Rječnik hrvatskog jezika Vladimir Anić svojedobno umetnuo je i riječ 'kurcomlat'. Pri tome je napisao da je ta ironična riječ poslužila pjesnikinji Vesni Parun za ciklus satiričnih pjesama. Anić je dometnuo da je čuvena hrvatska liričarka, autorica najčitanijih hrvatskih ljubavnih pjesama, riječju 'kurcomlat' parodirala riječ 'zrakomlat' koja se htjela (doduše bezuspješno) udomaćiti u hrvatskom jeziku početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙