FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 20. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu" kako, po njegovu mišljenju, postoji velika šansa da na jesen, u rujnu ili listopadu, otpočnu pregovori o ulasku Hrvatske u EU. Optimizam Predsjednik temelji na pozitivnijem mišljenju glavne haške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom, a čemu, kaže, u velikoj mjeri doprinosi učinkovitiji rad svih službi koje tragaju za odbjeglim generalom Antom Gotovinom i njegovim pomagačima. Upitan kako teče provedba akcijskog plana da se uđe u trag Gotovini i mreži njegovih navodnih pomagača, Mesić je odgovorio da Hrvatska danas, sigurnije nego ranije, može tvrditi da Gotovina nije u Hrvatskoj, da sva izvješća na to ukazuju.

ZAGREB - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader uputio je danas svim hrvatskim građanima čestitku u povodu Dana antifašističke borbe, u kojoj ističe da je pobjeda nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu bila pobjeda vrijednosti utkanih u modernu Europu i Hrvatsku, koja je toj pobjedi dala velik i snažan doprinos. Pridruživši se antifašističkoj koaliciji 22. lipnja 1941., Hrvatska se pridružila pobjednicima i prihvatila antifašizam kao civilizacijsko opredjeljenje, te ga kao takvog ugradila u temelje svoje demokracije i suvremene države. Privrženost antifašizmu i odbacivanje svakog oblika ekstremizma i totalitarizma naša je čvrsta opredijeljenost, ističe premijer Sanader u čestitci u povodu Dana antifašističke borbe.

ZAGREB - Svi naftni derivati na Ininim benzinskim postajama od sutra će biti skuplji, i to motorni benzini od 3,4 posto do 3,7 posto, dizelska goriva od 5,6 posto do 6,2 posto, a loživo ulje za 6,3 posto, izviješćeno je danas iz Ine. Motorni benzini poskupljuju za po 27 lipa po litri. Tako će u slijedeća dva tjedna motorni benzin s olovom Super 98 prodavati po cijeni od 8,13 kuna po litri. Bezolovni motorni benzin Eurosuper 95 prodavati će se za 7,65 kuna po litri, a bezolovni motorni benzin Super 95 za 7,50 kuna po litri. Cijena Supera plus 98 bit će 7,80 kuna po litri. Eurodizel će se prodavati po cijeni od 7,14 kuna po litri, a nova cijena dizela je 6,96 kuna po litri. Nova cijena plavog Eurodizela je 4,11 kuna po litri, a loživo ulja ekstra prodavat će se za 4,25 kuna po litri.

ZAGREB - Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je danas da se njegovu zamjenicu Božicu Cvjetko nakon stegovnog postupka razriješi dužnosti, zbog sumnje da je zataškala zlostavljanje mentalno retardirane djece u Caritasovom domu u Brezovici. Iz istog razloga smjenu svoje zamjenice Ane Marije Lončarić zatražila je i zagrebačka Županijska državna odvjetnica Višnja Lončar, a o odgovornosti dviju tužiteljica konačnu riječ dati će Državnoodvjetničko vijeće (DOV). Od tog su tijela za nadležne u slučaju Brezovica zatražene najteže kazne jer, po Bajićevim riječima, Božica Cvjetko i Ana Marija Lončarić nisu postupale sukladno zakonima i pravilima struke. Govoreći o novim detaljima u istrazi slučaja Brezovica, Bajić je rekao da se provodi i dodatna kriminalistička obrada jer postoji osnovana sumnja da su djecu zlostavljale, ali ne seksualno, još neke odgovorne osobe iz te ustanove.

SISAK - Zamjenica predsjednika Županijskog suda u Sisku sutkinja Lucijana Vukelić danas je potvrdila "da je sud zaprimio optužnicu Županijskog državnog odvjetništva u Sisku, s oznakom tajno, koja je podignuta protiv pet osoba, od kojih su dvije žene, zbog kažnjivih djela na štetu malodobne djece". Županijsko državno odvjetništvo u Sisku "podnijelo je kaznenu prijavu protiv roditelja dvojice dječaka u dobi od 4 i 7 godina s područja Sunje, te još triju osoba zbog pedofilije, seksualnih odnosa s djecom, protuprirodnog bluda i seksualnog iživljavanja na posebno okrutan i ponižavajući način". Optuženi su "da su u dužem razdoblju priređivali orgije u kojima su se seksualno iživljavali međusobno, ali i nad dvojicom dječaka koje su silovali i prisiljavali da gledaju orgije odraslih".

METKOVIĆ/DUBROVNIK - Voda na izvorištu regionalnog vodovoda Neretva - Pelješac - Korčula - Lastovo u Prudu ispravna je, navodi se u današnjem izvješću Sanitarne inspekcije Dubrovačko-neretvanske županije, ali mjere zabrane za piće i dalje su na snazi. Po riječima sanitarnog inspektora ispostave Metković Anđelka Šutala, radi sigurnosti treba pričekati da zdravstvenu ispravnost vode potvrdi sljedeća analiza. Unatoč svim najavama još uvijek nisu potvrđeni uzroci onečišćenja.

SISAK - Za novu županicu Sisačko-moslavačke županije danas je na utemeljiteljskoj sjednici Županijske skupštine izabrana Marina Lovrić (SDP). Za nju je glasovalo 25 od 49 vijećnika. Sjednici nije nazočili 16 vijećnika koalicije HDZ-HSLS-DC-DSU i osam vijećnika HSP-a. Za njezine zamjenike izabrani su predsjednica Marijana Petir (HSS) i Rajko Mladenović (HSU). Za predsjednika Županijske skupštine izabran je Zvonko Belošević (HNS), a za potpredsjednike Ivan Behtanić (HSS) i Mario Moštak (SDP). Konstituirajuća sjednica trajala je nepuna četiri sata, a protekla je u napetoj atmosferi, u poslovničkim zamjerkama i prepirci između dva suprotstavljena skupštinska bloka.

ZAGREB - Dvije strukovne turističke udruge, HUH i UHPA danas su, komentirajući najave o mogućem ukidanju nulte stope PDV-a i uvođenju diferencirane stope za organizirani turistički promet iz inozemstva, naglasili da ukidanje nulte stope bez istodobnog uvođenja selektivne stope za cijeli turizam neće biti produktivno. U Hrvatskoj udruzi hotelijera i restoratera (HUH) drže da bi svaka odluka o ukidanju nulte stope PDV-a bez uvođenja selektivne stope, posebno kada je u tijeku ugovaranje poslova za 2006. s utvrđenim cijenama prema postojećim stopama PDV-a, hrvatski hotelski sektor dovela u gubitke i bezizlaznu ekonomsku situaciju.

ZAGREB - Izmjenama zakona o stambenoj štednji državni poticaji za stambenu štednju trebali bi biti smanjeni s 25 posto na 15 posto, pa bi prosječni štediša dobivao samo 165 kuna manje poticaja nego do sada, dok bi istodobno bile uvedene nove pogodnosti za štediše, poput one da za dobivanje kredita neće biti potrebno štediti dvije godine. Objašnjavajući predložene promjene iz Ministarstva financija ističu kako rade na unapređenju sustava stambene štednje u Republici Hrvatskoj i boljem korištenju državnih poticajnih sredstava za tu namjenu. Riječ je o novim mjerama, ali i pogodnostima za štediše. Izrada izmjena Zakona o stambenoj štednji, koja je u tijeku u suradnji sa stambenim štedionicama, trebala bi biti završena ovoga ljeta.

ZAGREB - Prva stambena štedionica, članica Grupe Zagrebačke banke, smatra da predloženo rješenja Ministarstva financija o smanjenju državnih poticajnih sredstava za stambenu štednju za 40 posto nije kvalitetno te da neće dovesti do poboljšanja sustava stambene štednje već će izazvati negativan utjecaj na povjerenje štediša u taj sustav. Također će općenito dovesti do smanjenje interesa za stambenu štednju čime bi se ponovio slučaj neuspjelog "eksperimenta" u nekim tranzicijskim zemljama, ocjenjuju u Prvoj stambenoj štedionici.

ZAGREB - Privredna banka Zagreb (PBZ) izvijestila je danas da su korisnici American Express kartica u Hrvatskoj zaštićeni od eventualnih zloporaba njihovih kartica, te da nisu zabilježili niti jedan slučaj zloporabe kartica svojih korisnika vezan uz upad u sigurnosni sustav američke tvrtke CardSystems Solutions. Iz PBZ American Expressa napominju da je američka tvrtka upad evidentirala 22. svibnja, a budući se incident dogodio prije mjesec dana, sve eventualne zlouporabe do sada bi već bile uočene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙