FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savez antifašističkih boraca o Bozanićevoj izjavi u Maceljskoj šumi

ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Savez antifašističkih boraca iantifašista Republike Hrvatske (SABA) izrazio je u današnjempriopćenju iznenađenje nedavnim istupom nadbiskupa zagrebačkog,kardinala Josipa Bozanića na propovijedi u Maceljskoj šumi.
ZAGREB, 10. lipnja 2005. (Hina) - Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA) izrazio je u današnjem priopćenju iznenađenje nedavnim istupom nadbiskupa zagrebačkog, kardinala Josipa Bozanića na propovijedi u Maceljskoj šumi.

Bozanićeva izjava - "... za razliku od drugih naroda, kojima je 1945. vraćena sloboda i demokracija, uvođenje marksističkog totalitarnog sustava za nas je značilo početak zatvora i ubijanja nevinih ljudi..." - izdvaja Hrvatsku, kao specifikum, iz antifašizmom oslobođene Europe, a antifašističke borce implicite prokazuje počiniocima strašnih nedjela u kojima su stradali nevini ljudi, stoji u priopćenju.

Hrvatski antifašisti u puno su navrata isticali da su za osudu svih zločina nad nevinim žrtvama počinjenih u ratnom i poratnom razdoblju te da svim nevinim žrtvama treba pokloniti istu pažnju, a posljednji puta su to učinili prije proslave 60. obljetnice Dana pobjede nad fašizmom, kaže se u priopćenju.

Izjavu kardinala Bozanića i isticanje žrtava samo jedne strane SABA smatra "neprihvatljivim i duboko uvredljivom" jer ne polazi od individualne krivice već generalizira odgovornost stotina tisuća boraca Narodnooslobodilačke vojske Hrvatske koji s time nemaju veze.

SABA očekuje da će kardinal Bozanić i u Jasenovcu održati misu zadušnicu za nevine žrtve.

Također poziva Hrvatsku biskupsku konferenciju da "u duhu ekumenskih stavova pokojnog pape Ivana Pavla Drugog, izrečenih u tri navrata u našoj zemlji, prihvati izvorišne odrednice Ustava, koje kažu da je demokratska Hrvatska nastala na temeljima antifašističke borbe".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙