FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Direktor policije RS opovrgnuo izjavu o teroristima u BiH

BANJA LUKA, 6. lipnja 2005. (Hina) - Direktor policije Republike Srpske(RS) Dragomir Andan izrazio je, u pismu koje je uputio komesaru Misijeeuropske policije (EUPM) Kevinu Cartyu, žaljenje zbog eventualnihposljedica koje su mogle izazvati njegove nedavne izjave o postojanjui djelovanju islamskih terorističkih grupacija u Bosni i Hercegovini.
BANJA LUKA, 6. lipnja 2005. (Hina) - Direktor policije Republike Srpske (RS) Dragomir Andan izrazio je, u pismu koje je uputio komesaru Misije europske policije (EUPM) Kevinu Cartyu, žaljenje zbog eventualnih posljedica koje su mogle izazvati njegove nedavne izjave o postojanju i djelovanju islamskih terorističkih grupacija u Bosni i Hercegovini.

U pismu čije djelove na svom web-siteu objavljuje MUP RS, direktor policije objašnjava da su informacije koje je 10. svibnja priopćio novinarima bile "obavještajne i operativne prirode", da nisu provjerene niti potvrđene kao istinite te se, kao takve, "nisu ni mogle procjenjivati kao čvrsti dokazi".

Andan je toga dana službeno izvijestio kako MUP RS, uz informacije o djelovanju islamskih terorista u BiH, raspolaže i saznanjima da su detonatori za bombaški napad na vlak u Madridu 2004.godine, napravljeni u BiH.

Direktor policije RS Andan naglašava kako njegove izjave "nisu bile politički motivirane".

U povodu Andanovog istupa od 10. svibnja, šef EUPM Kevin Carty naložio je istragu, a u konačnom izviješću Visokom predstavniku komesar Carty naglašava da direktor policije RS svoje tvrdnje nije potkrijepio dokazima.

Stoga je visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown 2. lipnja pozvao Dragomira Andana da do 6. lipnja u pismu komesaru EUPM demantira svoje tvrdnje o islamskim teroristima u BiH i povuče izjavu kako su u bombaškim napadima u Madridu korišteni upaljači proizvedeni u BiH, te da građanima BiH javno obeća da se "takvi incidenti više neće događati".

Izjava direktora policije o postojanju islamske terorističke mreže u BiH dana je neposredno uoči dogovora predstavnika parlamentarnih stranaka Republike Srpske i Federacije BiH o mogućnostima i načinima integriranja policijskih snaga u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙