FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polt: Uopćene izjave protiv ratnih zločina nisu dovoljne

BEOGRAD,17. lipnja(Hina) - Nije dovoljno davati uopćene izjave protivratnih zločina u povijesti ljudskog roda, a odsutnost pravogočitovanja u Skupštini Srbije o pokolju u Srebrenici "nije samo zažaljenje, nego izaziva duboku uznemirenost", izjavio je američkiveleposlanik u Beogradu Michael Polt.
BEOGRAD,17. lipnja(Hina) - Nije dovoljno davati uopćene izjave protiv ratnih zločina u povijesti ljudskog roda, a odsutnost pravog očitovanja u Skupštini Srbije o pokolju u Srebrenici "nije samo za žaljenje, nego izaziva duboku uznemirenost", izjavio je američki veleposlanik u Beogradu Michael Polt.

"Nije uopće dovoljno da srbijanski parlament ili politička stranka, ma koja bila, daju samo uopćene izjave. Nema ničeg pogrešnog u njima, ali to nije dovoljno kad se mora baviti točno određenim patnjama", rekao je američki veleposlanik u intervjuu beogradskom dnevniku "Danas" od petka, ističući da se ponajprije mora priznati ono što se dogodilo i zločin najstrože osuditi potpuno, energično, nelicemjerno i bez ikakve dvojbe.

"Mora se inzistirati na tome, i proces dovesti do kraja, da se odgovorni izvedu pred sud. To je kategorična definicija vrijednosti koje svi želimo, ne kao Srbi, Amerikanci, Francuzi ili Hindusi, nego kao ljudska bića u odnosu prema onome što se dogodilo drugim ljudima", rekao je američki veleposlanik. Istaknuo je kako "ne može biti nikakvih dvosmislenih izjava ni relativizacije onoga što se dogodilo u jednom razdoblju nečim što se dogodilo određenoj skupini ljudi u drugom razdoblju".

"Riječ je o ljudskim bićima, određenom datumu, određenom incidentu koji se mora spomenuti: Srebrenica je 11. srpnja, a ne zločini protiv čovječnosti u ljudskoj povijesti. To je ono što je nužno", istaknuo je Polt, izražavajući zadovoljstvo priopćenjem Vijeća ministara Vlade državne zajednice Srbije i Crne Gore, koje je osudilo zločin u Srebrenici te odlučilo da visoko izaslanstvo državne zajednice ove godine bude na obilježavanju 10. godišnjice tog zločina u Srebrenici.

Skupština Srbije početkom ovoga tjedna, nakon višednevnih konzultacija zastupničkih klubova, nije uskladila tekst deklaracije o osudi zločina u Srebrenici godine 1995. jer većina zastupničkih klubova nije prihvatila da se u tekstu posebno spomene Srebrenica. Tako se deklaracija neće naći na dnevnom redu Skupštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙