FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vojvođanski Hrvati zadovoljni ratifikacijom Sporazuma o manjinama

SUBOTICA, 21. svibnja 2005. (Hina) - Ublažavanje najnovijih napetostiizmeđu Hrvatske i SCG i brže ostvarenje prava hrvatske manjine trebalibi, kako očekuju vojvođanski Hrvati, biti najvidljiviji učinciratifikacije međudržavnog Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina RH iSCG, kojega je u petak potvrdio savezni parlament u Beogradu.
SUBOTICA, 21. svibnja 2005. (Hina) - Ublažavanje najnovijih napetosti između Hrvatske i SCG i brže ostvarenje prava hrvatske manjine trebali bi, kako očekuju vojvođanski Hrvati, biti najvidljiviji učinci ratifikacije međudržavnog Sporazuma o zaštiti nacionalnih manjina RH i SCG, kojega je u petak potvrdio savezni parlament u Beogradu.

"Ovo vodi boljem položaju nacionalnih manjina s jedne i druge strane granice, te bržem ostvarenju elemenata kulturne autonomije", izjavio predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

On očekuje da bi ratificiranje Sporazuma moglo "pozitivno djelovati i na smanjivanje napetosti između dvije zemlje izazvane potporom Vlade Srbije nedavnom četničkom okupljanju na Ravnoj Gori".

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u SCG Josip Pekanović istaknuo je da je s olakšanjem primio vijest o ratifikaciji Sporazuma jer se nada da će se nerealizirana prava Hrvata u Srbiji napokon početi ostvarivati.

Kao najalarmantiniji problem on je naveo nemogućnost hrvatske zajednice da ostvari pravo na informiranje preko regionalne Televizije Novi Sad.

Dvije godine očekivan Sporazum trebao bi riješiti mnoga otvorena pitanja u područjima koja su od vitalnog značaja za opstojnost Hrvata u Srbiji - obrazovanju, informiranju i uporabi materinjeg jezika.

Na to Srbiju obvezuje članak 1. Sporazuma u kojemu se navodi da se pripadnicima manjina mora osigurati pravo na izražavanje, očuvanje i razvijanje nacionalnog, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, kao i pravo na održavanje i razvijanje obrazovanja i informiranja na materinjem jeziku.

Sporazum SCG i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG potpisali predstavnici vlada dviju zemalja u Beogradu 15. studenoga 2004. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙