FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sastanak ministara pravosuđa na Brijunima bez SCG i Srbije

BEOGRAD,7. lipnja(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbijei Crne Gore Rasim Ljajić neće u srijedu prisustvovati trilateralnomministarskom sastanku na Brijunima, na kojem su trebali sudjelovatiministri pravosuđa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te državnezajednice SCG i Srbije i Crne Gore zbog toga što je, kako se ističe uBeogradu, Prijedlog deklaracije o regionalnoj suradnji pravosuđa upodručju suđenja za ratne zločine suprotan Ustavu Srbije.
BEOGRAD,7. lipnja(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić neće u srijedu prisustvovati trilateralnom ministarskom sastanku na Brijunima, na kojem su trebali sudjelovati ministri pravosuđa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, te državne zajednice SCG i Srbije i Crne Gore zbog toga što je, kako se ističe u Beogradu, Prijedlog deklaracije o regionalnoj suradnji pravosuđa u području suđenja za ratne zločine suprotan Ustavu Srbije.

Ljajić je, na konferenciji za novinare u utorak, kazao da je tekst Prijedloga deklaracije po kojem bi se SCG obvezala da izručuje svoje državljane drugim zemljama regije neprihvatljiv i protivan Ustavu Srbije, te da "nema mandat da ga potpiše".

"Deklaracijom bismo se obvezali da naše građane izručujemo drugim državama, što je u suprotnosti s našim Ustavom. Mi ćemo poslati izaslanstvo stručnjaka i pokazati spremnost na sudjelovanje u tom procesu, ali ja ne mogu kršiti Ustav zemlje", kazao je Ljajić, dodajući da se i Hrvatska protivi potpisivanju takvog teksta deklaracije, jer i hrvatski Ustav zabranjuje izručenje vlastitih državljana drugim zemljama.

Neprihvatljivo je, kazao je Ljajić, to što je OESS pripremio gotov tekst deklaracije kojega bi tri strane trebale potpisati, umjesto da je pozvao radne skupine tri zemlje da same izrade prijedlog, "kako bi se došlo do jednog teksta, koji bi bio prihvatljiv za sve tri strane".

SCG je, dodao je Ljajić, apsolutno opredijeljena za suradnju tri države u području procesuiranja slučajeva ratnih zločina, što pokazuje i činjenica da su Državno odvjetništvo Hrvatske i Državno tužiteljstvo i Specijalno tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu nedavno potpisali Sporazum o suradnji u pretkaznenom postupku, a očekuje se i potpisivanje takvog sporazuma SCG i Bosne i Hercegovine.

Kako je u utorak rečeno agenciji Beta u Vladi Srbije, ni ministar pravosuđa Srbije Zoran Stojković neće prisustvovati ministarskom sastanku na Brijunima.

Prijedlog deklaracije sadrži stajalište po kojem bi se zemlje potpisnice - Hrvatska, Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina - obvezale da će razmotriti mogućnost da se obave transferi optuženih koji su građani neke od zemalja potpisnica i za kojima se traga zbog ratnih zločina u nekoj od drugih zemalja potpisnica, ako je to pravno moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙