FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Boegrad: Na Kosovu ne postoji zaštita osnovnih prava Srba i drugih nealbanaca

BEOGRAD,24. svibnja(Hina) - Stav Srbije i Crne Gore na predstojećojsjednici Vijeća sigurnosti UN-a 27. svibnja bit će da na Kosovu "nepostoji zaštita osnovnih prava Srba i nealbanaca" te će izaslanstvoSCG ukazati u kakvom se "stvarnom stanju" nalazi srpska zajednica naKosovu, odlučeno je u utorak na sastanku Vlade Srbije na kojem susudjelovali i ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, predsjednikSrbije Boris Tadić i predsjednik vladinog Koordinacijskog centra zaKosovo Nebojša Čović.
BEOGRAD,24. svibnja(Hina) - Stav Srbije i Crne Gore na predstojećoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a 27. svibnja bit će da na Kosovu "ne postoji zaštita osnovnih prava Srba i nealbanaca" te će izaslanstvo SCG ukazati u kakvom se "stvarnom stanju" nalazi srpska zajednica na Kosovu, odlučeno je u utorak na sastanku Vlade Srbije na kojem su sudjelovali i ministar vanjskih poslova SCG Vuk Drašković, predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjednik vladinog Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojša Čović.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, izaslanstvo SCG, koje će predvoditi Nebojša Čović, upozorit će da na Kosovu "nema slobode kretanja, da ne postoji ni elementarna zaštita njihove imovine i da su Srbi i dalje izloženi nasilju", kaže se u priopćenju Vlade Srbije.

"Također, nije ostvaren povratak protjeranog srpskog stanovništva, što potvrđuju i podaci UNMIK-a, prema kojima se na Kosovo vratilo oko tri posto Srba", kaže se u priopćenju Vlade, u kojem se dodaje da se problem Kosova "mora rješavati dogovorom i kompromisom i, prije svega, uz puno uvažavanje osnovnog međunarodnog principa očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta državne zajednice SCG, odnosno očuvanje postojećih granica u Europi".

Rješenje se, kaže se u priopćenju, mora tražiti "u formi proširene autonomije Kosova u okviru Srbije i državne zajednice SCG, s odgovarajućim međunarodnim jamstvima", a modaliteti takvog rješenja morali bi se kompromisno tražiti u političkoj komunikaciji Beograda, Prištine i relevantnih predstavnika međunarodne zajednice na osnovama postojećih visokih autonomija u državama EU.

"Još jednom su potvrđeni stavovi državne politike o nepromjenjivosti državne granice i neophodnosti očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta državne zajednice SCG", kaže se u priopćenju.

Također, u zaključku priopćenja ističe se da predsjednik Srbije i premijer Vojislav Koštunica nastave pozivati na početak dijaloga predstavnike privremenih institucija samouprave na Kosovu, predsjednika Kosova Ibrahima Rugovu i premijera Bajrama Kosumija. Razgovore, stav je državnog čelništva, treba voditi "na mjestu gdje su problemi nastali i gdje postoje", a to je Kosovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙