FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Mađarski premijer stigao u dvodnevni posjet SCG

predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem.
Beograd,26. svibnja(Hina) - U dvodnevni posjet Srbiji i Crnoj Gori doputovao je u četvrtak mađarski premijer Ferenc Gyurcsany i u Beogradu se prvo sastao s predsjednikom SCG Svetozarom Marovićem.

Nakon tih razgovora, Svetozar Marović je istaknuo kako " postoji puna spremnost državne zajednice SCG da ubrza svoj put ka EU" istaknuvši da su svjesni kako moraju ispuniti svoje obveze, a "prije svega otkloniti Damoklov mač u vidu Ratka Mladića".

Premijer Mađarske Ferenc Gyurcsany je izjavio kako je obostrano zaključeno da je "došlo do smanjivanja tenzija u Vojvodini te da zasluge za to pripadaju srpskom premijeru koji je obećao da će pravosudni organi i policija efikasno sankcionirati počinitelje takvih djela".

"Mađarska se zalaže za stabiliziranje zapadnog Balkana koje podrazumijeva jačanje demokratskih institucija, zaštitu ljudskih prava i ekonomsku suradnju", istaknuo je u izjavi novinarima premijer Mađarske.

On se tijekom dana sastao i sa srpskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Premijeri Srbije i Mađarske suglasili su se da između dvije zemlje nema tenzija političke naravi kao i da će Mađarska pružiti pomoć kako bi se ubrzala europska integracija zapadnog Balkana. Koštunica je zahvalio vladi Mađarske, koja je prva pružila pomoć stanovništvu Banata ugroženom poplavama.

Tema razgovora dvojice premijera je bila je i položaj mađarske manjine u Srbiji i srpsko-crnogorske u Mađarskoj te je zajednički je zaključeno da pojedinačni incidenti ne bi smjeli ugroziti dobre odnose između dvije zemlje.

Mađarski premijer razgovarao je tijekom poslije podneva s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem o bilateralnoj suradnji, euroatlantskim integracijama i suradnji u regiji.

Potpisan je i Sporazuma o ekonomskoj suradnji SCG i Mađarske, te oformljeno Mješovito povjerenstvo dvije države za ekonomsku suradnju, a mađarski su gospodarstvenici o unaprjeđivanju gospodarske suradnje održali razgovore u Privrednoj komori Srbije.

Mađarski premijer će u četvrtak navečer posjetiti Crnu Goru i u Podgorici razgovarati s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem.

U petak će prisustvovati otvaranju Mađarskog doma u Subotici u okviru posjeta koji organiziraju Nacionalni savjet mađarske nacionalne manjine i Savez vojvođanskih Mađara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙