FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns: Uhititi i izručiti Ratka Mladića do godišnjice srebreničke tragedije

BEOGRAD, 9. lipnja 2005.(Hina) - Iz razgovora s najvišim dužnosnicimadržavne zajednice SCG i Srbije u četvrtak u Beogradu može sezaključiti da je službeni Beograd riješen uhititi i izručiti Haškomsudu (ICTY) haškog optuženika Ratka Mladića, a bilo bi dobro da se todogodi do desetogodišnjice zločina u Srebrenici 11. srpnja, izjavio jeamerički podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.
BEOGRAD, 9. lipnja 2005.(Hina) - Iz razgovora s najvišim dužnosnicima državne zajednice SCG i Srbije u četvrtak u Beogradu može se zaključiti da je službeni Beograd riješen uhititi i izručiti Haškom sudu (ICTY) haškog optuženika Ratka Mladića, a bilo bi dobro da se to dogodi do desetogodišnjice zločina u Srebrenici 11. srpnja, izjavio je američki podtajnik za politička pitanja Nicholas Burns.

Burns, koji se u Beogradu sastao s predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, te srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Koordinacijskog centra za Kosovo vlade Srbije Nebojšom Čovićem, najavio je da će SAD podržati pristupanje SCG "Partnerstvu za mir" NATO-a onog trenutka kad se Mladić nađe pred Haškim sudom.

Kako se navodi u priopćenju iz Ureda predsjednika Marovića, američki podtajnik, koji je prethodno u srijedu posjetio Prištinu, naglasio je da SAD na Kosovu ne nameću gotova rješenja, već se zalažu za demokratski proces koji podrazumijeva i sudjelovanje službenog Beograda i predstavnika kosovskih Srba, koji će osigurati multietničnost zajednice na Kosovu.

"Demokratsko i trajno rješenje pitanja Kosova kroz strpljiv dijalog i bez jednostranih poteza preduvjet je ukupne stabilnosti i afirmacije proeuropskih snaga u regiji", kazao je, kako se navodi u priopćenju, predsjednik Marović svom sugovorniku, s kojim je razgovarao i o procesu pomirenja u regiji, s posebnim naglaskom na predstojeću desetogodišnjicu zločina u Srebrenici.

Predsjednik Marović je, navodi se, Burnsu najavio da će kod predsjednika Srbije i Crne Gore, Borisa Tadića i Filipa Vujanovića, inicirati da obilježavanju godišnjice srebreničke tragedije sudjeluje izaslanstvo SCG-a na najvišoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙