FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština SCG ratificirala Sporazum SCG i RH o zaštiti manjina

BEOGRAD,20. svibnja(Hina) - Skupština državne zajednice Srbije i CrneGore ratificirala je u petak Sporazum SCG i Hrvatske o zaštiti pravasrpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG.
BEOGRAD,20. svibnja(Hina) - Skupština državne zajednice Srbije i Crne Gore ratificirala je u petak Sporazum SCG i Hrvatske o zaštiti prava srpske i crnogorske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u SCG.

Za ratifikaciju Sporazuma glasala su 54 zastupnika iz Srbije i 18 iz Crne Gore, a protiv su bili zastupnici Srpske radikalne stranke haaškog optuženika Vojislava Šešelja.

Sporazumom se jamče prava u području kulture, obrazovanja, upotrebe materinjeg jezika i pisma, informiranja i znanstvenog istraživanja baštine nacionalnih manjina i njihove zaštite.

Sporazumom je predviđeno da pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo slobodnog korištenja materinjeg jezika i pisma, pravo na školovanje s posebnim programima, na javno informiranje na svom jeziku, kao i na izražavanje i razvijanje svog etničkog, kulturnog, jezičkog i vjerskog identiteta.

Prema tom dokumentu, SCG i Hrvatska se obvezuju da će u službenu upotrebu uvesti jezik i pismo nacionalnih manjina, pomagati u održavanju kulturnih manifestacija i omogućavati slobodno organiziranje, udruživanje i sudjelovanje u donošenju odluka koje se odnose na prava o položaj manjina.

Sporazum je potpisan prilikom posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera SCG-u krajem 2004. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙