FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati.

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Čelnici Europske unije trebali bi u petak na kraju dvodnevnog summita u Bruxellesu potvrditi da će ispoštovati svoje odluke o proširenju, ne spominjući izrijekom ni jednu zemlju kandidatkinju. "Europsko vijeće se poziva na svoje zaključke od 16. i 17. prosinca 2004. godine o proširenju i naglašava potrebu njihove potpune primjene", kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi trebali usvojiti šefovi država ili vlada 25 zemalja članica na skupu koji je nastavljen u petak prijepodne u Bruxellesu. U nacrtu zaključaka o zapadnom Balkanu stoji da "Europsko vijeće potvrđuje svoju predanost punoj provedbi Solunske agende, u kojoj se naglašava da budućnost zapadnog Balkana leži u Europskoj uniji".

STOCKHOLM - Švedska i Finska planiraju odgoditi ratifikaciju ustava Europske unije (EU), objavili su kasno u četvrtak čelnici dviju zemalja. Parlamenti tih država trebali su potvrditi ustav do kraja ove godine, no francusko i nizozemsko "ne" europskom ustavu prisililo je čelnike Unije da u četvrtak prihvate odgodu ratifikacije. "Odgodit ćemo ratifikaciju. Tom pitanju vratit ćemo se iduće jeseni", izjavio je švedski premijer Goran Persson za Švedski radio. "Tada ćemo odlučiti hoćemo li nastaviti s ratifikacijom", dodao je. "Nijedan od europskih čelnika ne dovodi ustav u pitanje. No, posve je jasno da nam ne treba još jedno 'ne'", rekao je finski premijer Matti Vanhanen.

RIM - Talijanski novinari stupili su u petak u 24-satni štrajk tako da u subotu na kioscima neće biti novina. Od sedam sati ujutro do subote u sedam sati štrajkaju svi novinari u agencijama, dnevnim i periodičkim listovima, u redakcijama web stranica u internetu, a novinari radija i televizije, i privatnih postaja i javne televizije RAI, štrajkat će 20. lipnja. Na štrajk je pozvao Nacionalni savez novinara prosvjedujući zbog odgađanja pregovora o obnovi nacionalnog radnog ugovora i zaštite novinarskog položaja. Savez talijanskih izdavača odgovara kako je od "2000. godine do danas broj novinara u stalnom radnom odnosu povećan za 10 posto", te da su učinjeni veliki koraci naprijed prema poboljšanju informiranja.

STRASBOURG - Potres jačine 6,5 stupnjeva Richterove ljestvice pogodio je u petak područje ispred kalifornijske obale, objavio je Opservatorij za znanosti Zemlje u Strasbourgu. Epicentar potresa lokaliziran je na približno 200 km zapadno od grada Eureke, na sjeveru Kalifornije, istaknuo je Opservatorij u priopćenju. Područje je i u utorak tresao potres jačine 7,2 stupnja u kojemu nije bilo žrtava ali je izazvao kratku uzbunu od tsunamija na čitavoj sjevernoameričkoj obali Tihog oceana. Do još jednog potresa jačine 4,9 stupnjeva došlo je u četvrtak popodne, istočno od Los Angelesa, no nije bilo ni štete ni žrtava.

KOUT - Dvadeset pet "terorista" uhićeno je u noći s četvrtka na petak na jugu Bagdada, izjavio je policijski časnik koji je sudjelovao u uhićenju. Dodao je da je među njima šef terorističke skupine Abou Oumar Al-Jihachi, kojega je tražila policija. Policija sudjeluje u operaciji Munja koju vodi približno 40.000 iračkih vojnika i policajaca, uz podršku 10.000 američkih vojnika, od kraja svibnja u Bagdadu i okolici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙