FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 9.30 sati:
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

BRUXELLES - Britanija je ostala usamljena uoči sastanka na vrhu čelnika Europske unije u četvrtak boreći se za svoj šest milijardi dolara vrijedan proračunski rabat protiv preostalih 24 članice koje ga žele srezati. Predsjedateljstvo EU-a iznijelo je novi prijedlog EU proračuna za razdoblje od 2007. do 2013. u srijedu navečer uoči summita u nastojanju postizanja dogovora i prevladavanja poteškoća nakon što su francuski i nizozemski glasači odbacili prijedlog ustava. Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji će predsjedati dvodnevnim sastankom, izjavio je da je gotovo siguran kako neće moći postići sporazum o proračunu koji bi trebao odrediti koliko tko mora plaćati. Luksemburško predsjedništvo je predložilo i da se iz već utvrđenog proračuna EU-a za poljoprivredu izdvoji šest do osam milijardi eura za poljoprivrednike u budućim članicama Bugarskoj i Rumunjskoj.

WASHINGTON - Posebna radna skupina američkog Kongresa kritizirala je u srijedu nedostatak nadzora i odgovornosti u Ujedinjenim narodima i preporučila široke reforme Svjetske organizacije. Izvješće 14-članog povjerenstva pozvalo je na hitne reforme unutarnjeg upravljanja Ujedinjenim narodima, te reforme drugih područja djelovanja UN-a. Povjerenstvo je preporučilo ukidanje UN-ova Povjerenstva za ljudska prava i stvaranje novog vijeća za ljudska prava u kojem bi uglavnom bile demokracije predane nadzoru i promicanju ljudskih prava.

PHOENIX - Borbeni zrakoplov američkih marinaca srušio se u srijedu na stambenu četvrt u Yumi u američkoj saveznoj državi Arizoni, ali u nesreći nitko, uključujući i pilota, nije ozlijeđen, objavili su vojni i lokalni dužnosnici. Zrakoplov tipa Harrier AV-8B, koji je nosio četiri bombe od 225 kg te drugu municiju, srušio se u središtu Yume oko 15 sati po lokalnom vremenu tijekom trenažnog leta, rekao je glasnogovornik marinaca. Dužnosnici su rekli da su oštećene dvije kuće, te da je požar koji je izbio nakon pada zrakoplova brzo ugašen.

WASHINGTON - Zastupnički dom američkog Kongresa glasovao je u srijedu za sprječavanje upotrebe protuterorističkog Patriotskog zakona u pretraživanju knjižničkih i knjižarskih zapisa odgovarajući na prigovore kritičara o mogućem ugrožavanju privatnosti nedužnih čitatelja. Zastupnici su s 238-187 glasovali za blokiranje dijela Patriotskog zakona koji dopušta policiji da istražuje koje knjige čitaju ili kupuju osobe koje se sumnjiči za terorizam.

CANBERRA - Australski talac Douglas Wood izjavio je da samo želi popiti hladno pivo nakon što su ga iračke snage oslobodile iz šestotjednog zatočeništva u Iraku, rekli su u četvrtak članovi njegove obitelji s kojima je razgovarao telefonski odmah po oslobađanju. Wood, koji je oslobođen u srijedu, nazvao je tijekom noći svoju braću Malcolma i Vernona i tijekom telefonskog razgovora šalio se na račun svoje nove frizure - otmičari su ga ošišali do gole kože - te se raspitivao za rezultate svog omiljenog kluba australskog nogometa.

OSLO - Eskimski lovci, kojima prijeti zagrijavanje Arktika, planiraju prijaviti Sjedinjene Države koje, potičući globalno zatopljenje, krše njihova ljudskih prava, objavila je u srijedu čelnica Eskima. Sheila Watt-Cloutier, predsjednica Eskimske cirkumpolarne konferencije (ICC), također tvrdi da su SAD stopirale ispitivanja koja su trebala uslijediti nakon izvješća 250 znanstvenika iz 2004. godine, prema kojemu bi se sav led na Arktiku mogao otopiti do 2100. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙