FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 9,30 sati.
ZAGREB, 22. svibnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

ZAGREB - Ministri vanjskih poslova Europske unije okupit će se u ponedjeljak u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku na kojem će glavna tema biti višegodišnji europski proračun za razdoblje 2007.-2013. , dok rasprava na temu proširenja, odnosno o pitanju pristupnih pregovora s Hrvatskom, nije predviđena. Prema izvorima iz luksemburškog predsjedništva, rasprava o Hrvatskoj nije predviđena, jer će se Vijeće, sukladno zaključcima radne skupine EU-a za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom, vratiti na tu temu u slučaju da dođe do pomaka u rješavanju posljednjeg otvorenog pitanja - slučaja odbjeglog generala Ante Gotovine.

ULAN BATOR - Birališta za predsjedničke izbore u Mongoliji otvorena su u nedjelju rano ujutro, a nešto više od milijun glasača trebalo bi se odlučiti između četiri kandidata. Ankete su prošlog tjedna dale prednost Nambariinu Enkhbayaru, predsjedniku parlamenta i nekadašnjem premijeru od 2000. do 2004. On vodi bivšu komunističku stranku, Mongolsku narodnu revolucionarnu stranku. Glavni mu je protukandidat Badarchiin Erdenebat, vođa Domovine - Mongolske nove socijalističke demokratske stranke.

LIMA - U padu autobusa u rijeku u peruanskim Andama koji se dogodio u subotu, poginulo je najmanje 30 osoba, dok ih je 27 ozlijeđeno, izvijestila je policija. Vjeruje se da su loši vremenski uvjeti i ljudska pogreška prouzročili pad autobusa sa mosta u rijeku koja se dogodila blizu grada Jauja, oko 200 kilometara sjeveroistočno do glavnog grada Lime, izjavio je jedan policijski dužnosnik koji je odbio biti imenovan. Naime, za nesreću se krivi umoran vozač koji je vozio prebrzo.

NEW YORK - Američki dužnosnici napisali su ovaj mjesec u dopisu državnoj tajnici Condoleezzi Rice da je program uništenja nasada maka usmjeren na slamanje afganistanske trgovine heroinom bio neučinkovit dijelom i zbog vodstva afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, objavio je u nedeljnom izdanju list The New York Times. U telegramu poslan Rice 13. svibnja iz američkog veleposlanstva u Kabulu, a koji je listu pokazao jedan dužnosnik, navodi se da je spor ritam uništavanja maka, biljke od koje se dobivaju tvari za proizvodnju droge heroin, te da pokrajinski dužnosnici i starješine sela priječe uništavanje nasada maka.

PARIZ - Burna referendumska kampanja u Francuskoj ulazi u odlučujuću završnicu i najnovije ankete javnog mnijenja prognoziraju ne samo pobjedu 'ne' - s 53 posto - već otkrivaju i dramatičan pad popularnosti predsjednika Jacquesa Chiraca i premijera Jean-Pierre Raffarina, jer je prvi izgubio 9 poena u odnosu na prošli mjesec i sada, sedam dana pred referendum o euro-ustavu, uživa podršku 39 posto Francuza, a drugi, nakon gubitka sedam poena, može računati na podršku samo 21 posto ispitanika.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon otputovao je u noći sa subote na nedjelju u Sjedinjene Države, gdje međutim nisu predviđeni nikakvi službeni sastanci s američkom stranom. Sharon bi trebao razgovarati s predstavnicima američke židovske zajednice i govoriti na godišnjem skupu Američko-izraelskog vijeća za javne poslove, pro-izraelskog lobija u Washingtonu, kako bi predstavio svoj plan povlačenja iz Gaze predviđen za polovicu kolovoza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙