FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.
ZAGREB, 16. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 12,30 sati.

WASHINGTON - Hrvatska demokracija napredovala je u 2004. zahvaljujući poboljšanjima u izbornom procesu, stoji u izvješću američke nevladine organizacije Freedom House. U novom godišnjem izvješću Freedom Housea o zemljama u tranziciji Hrvatska je za razvijenost demokracije u 2004. dobila ukupnu ocjenu 3,75 što je poboljšanje u odnosu na prošlu godinu kada je ostvarila 3,83. Napredak je ostvaren u izbornom procesu uvođenjem novog zakona tijekom predsjedničke utrke usmjerenog na povećanje transparentnosti u financiranju kampanja. U odnosu na druge balkanske zemlje, među koje je svrstana, Hrvatska se po razvijenosti demokracije nalazi na trećem mjestu zajedno sa Srbijom, a iza Bugarske i Rumunjske koje su na prvom i drugom mjestu.

BAGDAD - Pobunjenici su ispalili minobacačku granatu na četvrt u južnom Bagdadu, usmrtivši pet civila i ranivši još osam, priopćili su svjedoci u četvrtak. U Ramadi su ubijena tri civila a još ih je 18 ranjeno kad su se našli na putu unakrsne vatre između pobunjenika i američkih postrojbi u središtu grada u srijedu. Bolnički izvori objavili su da je velik broj ranjenih u kritičnom stanju. Pet američkih marinaca ubijeno je u akciji u srijedu kad je njihovo vozilo naišlo na bombu uz cestu, priopćila je američka vojska u četvrtak. Do incidenta je došlo tijekom borbenih operacija blizu Ramadija u zapadnom Iraku.

PHNOM PENH - Jedna je djevojčica ubijena u krvavom obračunu kojim se završila talačka kriza u međunarodnoj školi u Siem Reapu, na sjeverozapadu Kambodže, izvijestila je policija. Šestorica maskiranih muškaraca otela su četrdesetak djece predškolske dobi i držali ih zatočene više od pet sati. Dvojica otmičara navodno su ubijeni, jedan je ranjen, a ostali su uhićeni i policija ih trenutačno ispituje. Glasnogovornik vlade Khieu Kanharith rekao je da su vlasti napale otmičare kad su se iz škole začuli pucnji ubrzo nakon prijetnje otmičara da će početi ubijati taoce. Državljanstvo ubijene djevojčice nije poznato, a zna se samo da je imala između tri i četiri godine.

TEHERAN - Iranska policija planira uvesti jake sigurnosne mjere u petak, na dan održavanja predsjedničkih izbora u toj zemlji, nakon nedavnih eksplozija u nekoliko gradova, izjavio je u četvrtak policijski načelnik. Novinska agencija ISNA prenosi izjavu generala Morteza Talaeija da će izbore u petak nadzirati 20.000 policajaca i pripadnika snaga sigurnosti, od čega će ih 10.000 biti na glavnim biralištima.

LONDON - Svjetskim zalihama ribe prijeti nezakonito ribarenje koje najsiromašnije zemlje lišava životno važne hrane i svake godine ubija tisuće ptica, piše u dvama britanskim izvješćima u četvrtak. U izvješću koje je naručila britanska vlada navodi se da se svake godine protuzakonito ulovi 4 milijarde komada ribe, od čega gotovo četvrtina ispred afričke obale južno do Sahare. Druga studija koju je izradila neovisna Zaklada za ekološku pravdu tvrdi da zbog krivolova svake godine ugiba oko 100.000 morskih ptica, među kojima velik broj ugroženih albatrosa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙