FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30 sati

ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 15.30 sati:
ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

TEHERAN - U nizu bombaških napada, kojih u Iranu nije bilo godinama, u gradu Ahvazu (na jugozapadu Irana) s velikom arapskom zajednicom, u jeku predsjedničke predizborne utrke ubijeno je najmanje pet osoba, kako tvrdi iransko ministarstvo unutarnjih poslova, a osam prema izvješću državne televizije IRIB, dok ih je tridesetak ranjeno. Četiri eksplozije dogodile su se u nedjelju u razmaku od dva sata ispred javnih zgrada u gradu, prijestolnici naftom bogate pokrajine Huzistan uz granicu s Irakom, i ispred kuće direktora radio-televizije u Ahvazu. Prvi službeni komentari ocjenjuju da je riječ o činima uperenim protiv "teritorijalne cjelovitosti" s obzirom na etničku raznolikost pokrajine i zemlje, ali i protiv normalnog tijeka predsjedničkih izbora koji će se održati u petak.

BAGDAD - Dvadeset neidentificiranih trupala u stanju raspadanja, odjevenih u civilno odijelo, pronađeno je u petak kod Nahrawane, 50 kilometara jugoistočno od Bagdada, priopćio je u nedjelju policijski izvor u Bagdadu. "Trupla su u petak pronašli policajci iz Nahrwane", rekao je taj izvor, dodajući da pripadaju muškarcima različite životne dobi koji su ustrijeljeni i na tijelu su nosili tragove zlostavljanja. Odbor muslimanskih ulema, glavna sunitska vjerska organizacija, priopćila je na svojoj internetskoj stranici, pozivajući se na svjedoke, da bi posrijedi mogli biti sunitski civili.

BEČ - Austrijski ministar financija Karl-Heinz Gasser usprotivio se u nedjelju pregovorima Turske o članstvu u EU-u, samo četiri mjeseca prije njihova predviđena početka 3. listopada. "Smatram da Turska nije zrela za pridruživanje, nije sposobna za pridruživanje. Ja sam protiv pregovora o članstvu s Turskom", rekao je Grasser u jednoj televizijskoj emisiji. Osim toga, tursko članstvo bi "prenapregnulo" Europu. Odgovarajući na primjedbu da je već određen datum početka pregovora, Grasser je rekao da ljudi "mogu postati pametniji".

KUWAIT - Kuvajt je dobio u nedjelju prvu ministricu u vladi imenovavši aktivistkinju za ljudska prava Massoumu al-Mubarak na dužnost ministrice planiranja, prenosi agencija Reuters iz izvora bliskih vladi. Mubarak, kolumnistica i profesorica političkih znanosti na kuvajtskom Sveučilištu zamijenit će na toj dužnosti Sheikha Ahmada al-Abdullaha al-Sabaha, rekao je jedan izvor za Reuters. Vlada, koja zasjeda u nedjelju, još nije službeno objavila ovo imenovanje.

DUBAI - Abu Mussab al-Zarqawi, vođa Al-Qaide u Iraku, nadzirao je napade koji su u subotu izvedeni na Vučju brigadu, elitnu policijsku postrojbu, nedaleko slovačkog veleposlanstva u Bagdadu, piše u priopćenju koje je u nedjelju objavljeno na Internetu, a pripisuje se njegovoj skupini. "Organizacija Al-Qaida u Mezopotamiji izvela je napade i velike operacije pod izravnim nadzorom našeg šeika Abu Musaba Zarqawija, kako bi osvetila sunite i kao odgovor na šijitske napade", piše u prvom priopćenju kojega vjerodostojnost nije utvrđena.

MOSKVA - Predsjednik Vladimir Putin stupio je u nedjelju u obranu demokratskih vrijednosti i obećao Rusiji "sjajnu budućnost" predajući znanstvenicima i kulturnim djelatnicima državne nagrade u prigodi "dana neovisnosti". Taj ruski državni blagdan koji se službeno zove i Dan Rusije, "znači za nas nerazdruživo jedinstvo vrijednosti kao što su demokracija, građanska dužnost i domoljublje", rekao je ruski predsjednik na svečanosti u Kremlju, u nazočnosti političara, vjerskih poglavara i uglednika iz svijeta kulture.

ABUJA - Novi predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz doputovao je u nedjelju u Abuju u sklopu njegova prvog putovanja na dužnosti predsjednika te ustanove, priopćio je službeni predstavnik WB-a u Nigeriji. "Da, doputovao je i odmah je počeo s prvom službenom dužnošću stigavši u posjet nomadima Fulani u Darugi", u predgrađu Abuje, rekao je za AFP Obadiah Tohomdet. Paul Wolfowitz izabrao je četiri afričke zemlje - Nigeriju, Burkinu Faso, Ruandu i Južnoafričku Republiku - u sklopu posjeta koji bi trebao trajati od 12. do 18. lipnja.

SKOPJE - Na arheološkom lokalitetu Viničko Kale u istočnoj Makedoniji otkrivena je ranokršćanska ikona od terakote, izrađena krajem trećeg ili početkom četvrtog stoljeća i, kako je rekao povjesničar umjetnosti prof. Kosta Balabanov, posvećena apostolu Andriji. Na temeljnoj ploči ikone dimenzije 35 x 35 cm, utisnut je tzv. Hadrijanov križ (postavljen kao slovo X) na kakvom je razapet apostol Andrija. Na samom križu u središnjem dijelu reljefno je prikazan motiv janjeta a na kracima križa reljefi riba, morskih vukova, školjaka, pauna i Mjeseca. Novooktrivena ikona takva sadržaja i simbola, ističe prof. Balaban, jedina je, ne samo u ranokršćanskoj umjetnosti u Makedoniji i na Balkanu, nego i u Europi.

BRUXELLES - Europska komisija pozdravila je u nedjelju u podne oslobađanje novinarke pariškog dnevnika Liberation Florence Aubenas i njezina prevoditelja Husseina Hanouna, nakon pet mjeseci zatočeništva u Iraku. "Europska komisija zadovoljna je oslobađanjem francuske novinarke Florence Aubenas i njezina iračkog prevoditelja Husseina Hanouna te činjenicom da će se uskoro pridružiti svojim obiteljima", izjavio je dužnosnik Komisije u priopćenju. Pozvao je "različite skupine u Iraku na oslobađanje svih preostalih talaca u zatočeništvu i postizanje ciljeva političkim putem radije nego nasiljem i zlostavljanjem".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙