FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 31. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 31. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB - Za Hrvatsku je najvažnije što pregovarački okvir za pregovore EU i RH, usvojen na sjednici Vijeća ministara EU u ožujku, ostaje neupitan bez obzira na negativne rezultate referenduma o europskom ustavu u Francuskoj, rekao glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak u emisiji "Otvoreno" HTV-a u ponedjeljak navečer. "Teško je sada, samo 24 sata nakon završetka referenduma u Francuskoj, definirati hoće li to usporiti proces hrvatskog približavanja Uniji", rekao je Drobnjak odgovarajući na novinarsko pitanje. "Međutim, za Hrvatsku je najvažnije što pregovarački okvir, odnosno pravila pregovaranja i postupanja, koji je službeno usvojen i u kojem jasno piše da je konačni cilj pregovora hrvatsko pristupanje Uniji, ostaje neupitan bez obzira na rezultate referenduma", rekao je Drobnjak. Izaslanik Europske komisije u Hrvatskoj Jacques Wunenburger naglasio je u istoj emisiji da se negativan rezultat referenduma u Francuskoj neće neposredno odraziti na proces daljnjeg proširenja Unije.

WASHINGTON - Sjedinjene Države očekuju nastavak "partnerstva" s Europskom unijom bez obzira na događaje u EU-u, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta, dan nakon francuskog odbacivanja europskog ustava. "Kao što su ranije rekli predsjednik George W. Bush i državna tajnica Condoleezza Rice, radujemo se snažnoj i ujedinjenoj Europi koja je uspješan partner, kako bismo odgovorili na najveće izazove s kojima se zajedno sučeljavamo", rekao je Noel Clay. U razgovoru za AFP prošlog tjedna američka je državna tajnica rekla da rezultat francuskog referenduma o europskom ustavu, kakav god bio, ne bi trebao utjecati na odnose između Washingtona i Pariza. Državna je tajnica ipak bila oprezna odgovarajući na pitanje hoće li francuski 'ne' oslabiti Europu i time i odnose između EU-a i SAD-a. Rice je istaknula da Washington "podupire izgradnju Europe i napore koji se ulažu kako bi ona bila snažnija i djelotvornija".

VATIKAN - 'Ne' koje su francuski birači izrekli europskom ustavnom ugovoru "izazov je za cijelu Europu", objavio je u ponedjeljak Vatikanski radio. Tajnik Vijeća europskih biskupskih konferencija mons. Aldo Giordano rekao je na pitanje Vatikanskog radija da sada treba "uzeti u obzir kulturni i politički šok" nastao nakon ovakva rezultata koji je, po njegovu mišljenju, posljedica "oprečnih razloga". "Neki su u ugovoru vidjeli pogibelj za francusku svjetovnost, a neki u njemu nisu našli snažniju potvrdu, primjerice kršćanskih korijena", ocijenio je, dodavši da je i "gospodarska kriza" u Europi bila važan razlog za francusko odbacivanje ustava. Takav rezultat "postavlja pitanje o europskom procesu", istaknuo je. Sada će trebati "iskoristiti prigodu i preispitati zamisao o Europi kako bismo shvatili kamo želimo ići i kako bismo vratili pravi sadržaj nekim vrijednostima koje zvuče pomalo šuplje". Predsjednik Talijanske biskupske konferencije, kardinal Camillo Ruini rekao je u ponedjeljak u prigodi početka zasjedanja talijanskih biskupa da europski ustavni ugovor, a "često i konkretna politika zemalja članica Unije" pate od dviju slabosti: "nedovoljne svijesti o kršćanskim korijenima Europe i o istinskom humanizmu kojega je taj kontinent nositelj", kao i od nedovoljne sposobnosti da se "otvorimo budućnosti, što je sve nužnije zbog događaja koji se trenutačno zbivaju u svijetu".

DUBAI - Šef terorističke mreže al-Qaide u Iraku, Abu Musab al-Zarqawi potvrdio je u audio poruci objavljenoj u ponedjeljak na islamističkoj internet stranici da je lakše ranjen i naglasio kako se i dalje nalazi u Iraku. Jordanski ekstremist demantirao je u istovremeno informacije iz tiska prema kojima je teško ozlijeđen. "Nakon što su objavljene informacije da sam teško ranjen, uvjeravam vas da su to puste neutemeljene glasine. Imam lakše ozljede, kao što su objavila braća iz odjela za informiranja iračke al-Qaide", govori glas na snimci koji se pripisuje Zarqawiju. Također je poručio da nije napuštao Irak i da se i dalje u zemlji bori protiv "križara i neprijatelja" islama. Autentičnost ovog audio zapisa još nije provjerena.

LUXEMBOURG - Susret izraelskog premijera Ariela Sharona i predsjednika palestinske samouprave Mahmuda Abasa mogao bi se održati "ubrzo, možda čak u Jeruzalemu" kako bi razgovarali o izraelskom povlačenju iz Gaze, rekao je u ponedjeljak izraelski ministar vanjskih poslova Silvan Shalom. Takav susret "bi se mogao održati vrlo skoro, za nekoliko tjedana. Ako se održi, mislim da će to biti u Jeruzalemu", rekao je ministar Shalom na konferenciji za novinare u Luxembourgu. "To još nije odlučeno. Za taj sastanak postoji dobra volja s obje strane", a svrha bi mu bila "koordinirati pokretanje izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze" koji treba početi 16. ili 17. kolovoza, dodao je Shalom.

KARACHI - Pet osoba je ubijeno, među kojima jedan policajac, i najmanje 23 je ozlijeđeno u ponedjeljak u eksploziji u šijitskoj džamiji u središtu Karachija, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori. Dva policajca i najmanje 21 vjernik su ranjeni u napadu tijekom večernje molitve u džamiji Madinat-ul-Ilm u frekventnoj četvrti Gulsham u kojoj žive većinom suniti. Dvadeset i jedna ranjena osoba, od kojih je jedna u kritičnom stanju, primljeni su u tri bolnice, dodaju bolnički izvori. Eksplozija se dogodila samo dan nakon što je napadač samoubojica na muslimanskom festivalu u pakistanskom gradu Islamabadu ubio najmanje 19 osoba, pri čemu ih je više desetaka ozlijeđeno. Uglavnom je riječ o muslimanima - pripadnicima šijitske manjine, izvijestio je France presse.

GAZA - Sigurnosne snage Palestinske samouprave otkrile su u utorak rano ujutro tunel prokopan do izraelskog naselja u središnjem dijelu pojasa Gaze, izvijestile su palestinske vlasti. Palestinsko Ministarstvo unutarnjih poslova navodi da je tunel počinjao ispod palestinskih stambenih zgrada, a završavao ispod židovskog naselja Gush Katf. Jutros otkriven tunel uništile su sigurnosne i policijske snage, navodi Ministarstvo.

MADRID - Pet tona kokaina zaplijenjeno je u policijskoj akciji u Galiciji, na sjeverozapadu Španjolske, i pet osoba je tom prigodom uhićeno, izvijestili su ponedjeljak španjolski mediji. Policija, međutim, nije još željela objaviti pojedinosti o toj akciji. Najveća zapljena kokaina u Španjolskoj dogodila se u srpnju 1999. kada su carinici pronašli 15 tona te droge. Deset na jednom brodu pokraj Kanarskog otočja i još pet tona nekoliko dana kasnije u Galiciji, tijekom iste operacije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙