FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV. Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta u 9.30 sati
ZAGREB, 17. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta u 9.30 sati

KOPENHAGEN - Danska je na neodređeno odgodila referendum o ratifikaciji ustava EU koji je bio predviđen za rujan, izjavio je danski premijer Anders Fogh Rasmussen u petak u radijskom obraćanju javnosti. Rasmussen je dodao da je o toj odluci razgovarao sa čelnicima svih stranaka te da su se oni složili sa odgodom referenduma koji je bio predviđen za 27. rujna. Šefovi država ili vlada 25 zemalja članica EU-a dogovorili su se u četvrtak navečer na summitu u Bruxellesu da se produži rok za ratifikaciju europskog Ustava.

WASHINGTON - Porota suda u Ottawi oslobodila je Kanađanina, bivšeg vojnika bosanskih Srba, optužbe za nasilnu otmicu dvojice vojnih promatrača Ujedinjenih naroda, ali ga je proglasila krivim za manje ozbiljnu optužbu da ih je držao u pritvoru. Ovakva presuda iznenadila je Nicholasa Ribica i njegova odvjetnika koji je rekao da je presuda ponešto neobična i neočekivana, piše list Ottawa Citizen. Koliku kaznu će Ribic dobiti sud će odlučiti u kolovozu ili rujnu. Nicholas Ribic, rođen u Kanadi i bivši pripadnik vojske bosanskih Srba, optužen je 1999. za otmicu i zatočenje dvojice vojnih promatrača, kanadskog satnika Patricka Rechnera i češkog satnika Oldricha Zidlika, u svibnju 1995.

MADRID - Baskijska separatistička skupina ETA pozvala je na mirovni proces u pismu objavljenom u baskijskim novinama u petak u kojem preuzima odgovornost za devet napada u Španjolskoj. Dnevnik Gara citira skupinu, odgovornu za smrt približno 850 osoba tijekom kampanje za nezavisnost duge četiri desetljeća, koja tvrdi da je rješenje sukoba moguće "ovdje i sada". Međutim, takođe priopćuje da će se nastaviti boriti dok se baskijska prava ne budu poštivala.

TEHERAN - Biračka mjesta otvorena su u petak kako bi se izabrao budući predsjednik u Iranu, objavio je državni radio u Teheranu. Službeno je 46.786.418 birača starijih od 15 godina pozvano na birališta kako bi izabrali novog predsjednika između sedam kandidata. Među osam kandidata favorit je Akbar Hašemi Rafsandžani (70), koji je vodio zemlju od 1989. do 1997. Ovo su deveti predsjednički izbori od osnutka Islamske Republike 1979.

SEOUL - Vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-Il trebao bi se u petak susresti u Pjongjangu s južnokorejskim ministrom zaduženim za odnose dvije zemlje Chungom Dong-Youngom, izjavio je glasnogovornik vlade u Seulu. Ministar ujedinjenja Chung odveden je u nepoznatom pravcu na poseban razgovor s sjevernokorejskim čelnikom, kazao je njegov glasnogovornik Kim Hong-Je. Nije poznat sadržaj razgovora. Do susreta sa sjevernokorejskim čelnikom dolazi u trenutku kad Pjongjang ne pokazuje nikakvu volju da nastavi s razgovorima o prekidu programa nuklearnog naoružanja, usprkos apelima SAD-a i drugih zemalja u tom smislu.

PEKING - Stotine Kineza poginu dnevno u nesrećama na radu, a najgora je situacija u rudnicima, objavila je agencija Xinhua (Nova Kina). Nesreće u rudnicima odnijele su 2.187 života u prvih pet mjeseci ove godine, što je više od 14 mrtvih dnevno i skoro 10 posto više nego u istom razdoblju 2004. godine. Više od 6.000 kineskih rudara poginulo je u eksplozijama, poplavljenim oknima i drugim nesrećama tijekom 2004. godine, a to je smrtnost skoro 100 puta veća od rudarskih nesreća u SAD. Od početka 2005. godine u Kini je dnevno u nesrećama na radu poginulo više od 300 osoba dnevno.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙