FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 12,30 sati.
ZAGREB, 15. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

WASHINGTON - Hrvatska prednjači po neovisnosti medija među zemljama jugoistočne Europe, pokazala je analiza američke nevladine organizacije IREX. Novi Indeks održivosti medija za 2004., koji daje kvalitativnu i kvantitativnu analizu razvitka medija u 20 zemalja Europe i Euroazije, pokazuje da je Hrvatska u jugoistočnoj Europi, kao i 2003., na prvom mjestu po održivosti neovisnosti medija. S prosječnom ocjenom od 2,83 Hrvatska je ispred Bugarske, koja je zabilježila 2,56, te Makedonije, BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova, Rumunjske i Albanije.

LONDON - Američki ministar obrane Donald Rumsfeld priznao je u utorak navečer u razgovoru za BBC da današnji Irak "statistički" nije ništa sigurniji nego što je bio po završetku rata 2003. godine. Rumsfeld je rekao da pobunjenici dolaze u Irak kroz "relativno propusnu" granicu sa Sirijom. Upitan koja zemlja najviše doprinosi nesigurnost u zemlji, Rumsfeld je kazao: "Glede pobune, rekao bih da je to Sirija. Glede pokušaja utjecaja na događaje u zemlji, to je Iran."

BEOGRAD - Svaki pošteni, dobronamjerni i iskreni Srbin iz Srbije i Crne Gore i izvan nje stidi se zbog zločina u Srebrenici, izjavio je predsjednik državne zajednice Srbije i Crna Gore Svetozar Marović, upozorivši da se taj zločin ne može opravdavati nijednim zločinom učinjenim nad Srbima. "Zločine kao što je zločin u Srebrenici treba osuditi odmah, a zločince, koji nisu heroji nego ubojice, izvesti pred sud, da bismo našli mir u sebi i obranili načela ljudske pravde", kazao je Marović agenciji Tanjug, a prenosi dnevnik "Blic" od srijede.

BANJA LUKA - Luka Karadžić, brat najtraženijeg haškog optuženika, poručio je u intervjuu banjalučkim 'Nezavisnim novinama' od srijede kako se Radovan Karadžić neće nikada dragovoljno predati Tribunalu, jer bi to predstavljalo kraj za Republiku Srpsku. "Država koja je nastala na genocidu ne može postojati i time bi automatski nestalo i Republike Srpske. Haški sud je i formiran da se osudi srpski narod, i onaj tko je projektirao rat u bivšoj BiH projektirao je i da u tom ratu krivicu snose samo Srbi. Radovan to zna", dodao je Karadžićev brat. On naglašava kako se njegov brat neće dragovoljno predati niti u slučaju da to učini general Ratko Mladić.

MOSKVA - Ruski su mediji u srijedu u šoku nakon što je vojno tužiteljstvo objavilo podatke o 46 poginulih vojnika u posljednjih tjedan dana u raznim incidentima koji nisu povezani s borbenim aktivnostima. Radio postaja Odjek Moskve također se osvrnuo na ovu informaciju, inače rijetku jer vlasti najčešće prešućuju gubitke u vojsci, posebice u Čečeniji gdje su žrtve svakodnevne. Vojno tužiteljstvo će se, nakon objavljivanja podataka u utorak, sastati u srijedu kako bi ispitalo razloge ovolikog broja mrtvih.

ZAGREB - Izrazivši snažnu potporu temeljnim vrijednostima međunarodne zaštite izbjeglica, Antonio Gutteres službeno je u srijedu preuzeo dužnost visokog povjerenika UN-a za izbjeglice, priopćio je UNHCR na svojoj web stranici. Bivši portugalski premijer došao je rano ujutro u sjedište UNHCR-a u Ženevi svog prvog radnog dana na čelu 54 godine stare humanitarne agencije, čijih 6.000 djelatnika pomaže izbjeglicama u 115 zemalja. Gutteres planira svoju prvu misiju na terenu već idućeg tjedna kada će otputovati u Ugandu, baš na Svjetski dan izbjeglica u ponedjeljak 20. lipnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙