FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00 sat

ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 21.00 sat
ZAGREB, 12. lipnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21.00 sat

LUXEMBOURG - Radna skupina EU-a pripremila je u nedjelju poslije podne u Luxembourgu za sutrašnji sastanak ministara vanjskih poslova EU-a "nešto povoljniju ocjenu" o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom, doznaje se iz diplomatskih izvora. Na jednosatnom sastanku u Luxembourgu, ad hoc radna skupina EU-a za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom razmatrala je posljednje pismo i izviješće glavne haške tužiteljice Carle del Ponte. Prema diplomatskim izvorima, ocjena koju će radna skupina u ponedjeljak predočiti Vijeću ministara "nešto je povoljnija" od one sa zadnjeg sastanka radne skupine 26. travnja, te se može očekivati da će se Vijeće ministara vratiti pitanju otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom na svom sljedećem sastanku 18. srpnja u Bruxellesu.

RIM - Pedesetak milijuna Talijana trebalo bi u nedjelju na referendumu glasovati o liberalnijem pristupu potpomognutoj oplodnji, no odaziv je dopodne bio slab, budući da je Katolička crkva pozvala građane da ne izlaze na birališta. Osjećaj za građanske dužnosti među Talijanima glavni je ulog u referendumu koji je počeo u nedjelju u 6.00 sati po GMT-u i trajat će do 13.00 sati po GMT-u u ponedjeljak, a kojega će rezultati biti valjani tek ako na birališta izađe više od 50 posto građana. Odaziv je bio slab u nedjelju u podne (10.00 sati po GMT-u), do kada je na nacionalnoj razini glasovalo tek 4,6 posto birača, prema podatcima ministarstva unutarnjih poslova.

PARIZ - Francuska novinarka Florence Aubenas, koja je 157 dana držana kao talac u Iraku, doputovala je u nedjelju u zračnu luku Villacoublay nedaleko od Pariza, gdje ju je dočekao francuski predsjednik Jacques Chirac zajedno sa svojom obitelji. Aubenas (44), novinarka francuskog lista Liberation koja je 5. siječnja oteta nakon što je napustila svoj hotel u Bagdadu, oslobođena je u subotu. S njom je bio otet i njezin vozač Hussein Hanun al-Saadi koji je također u subotu oslobođen.

SAMARRA - Tri osobe, među kojima dva vozača kamiona, ubijeni su u nedjelju u napadima sjeverno od Bagdada, doznaje se od sigurnosnih izvora. "Vozač iračkog kamiona i suvozač koji ima iračko i jordansko državljanstvo ubijeni su u eksploziji bombe u 7.00 sati (3.00 sati po GMT-u) dok se njihovo vozilo kretalo cestom nadomak Horgata, 300 kilometara sjeverno od Bagdada", izjavio je dopukovnik u iračkoj vojsci Hattab al-Damen. "Američka vojska i iračke snage sigurnosti blokirale su područje i uhitile jedanaest osumnjičenika", rekao je.

TEHERAN - Skupina Iranki sukobila se u nedjelju s policijom tijekom održavanja prosvjeda ispred teheranskog sveučilišta gdje su se okupile nastojeći lobirati za prava žena u toj zemlji. Policija je njihove demonstracije proglasila ilegalnim, objasnivši kako te prosvjede nije unaprijed odobrilo ministarstvo unutarnjih poslova. Još nepoznat broj prosvjednica priveden je. Osim što su obvezne nositi feredže i burke, prema domaćem zakonu Iranke imaju manja prava od muškaraca, posebno kada je riječ o razvodima, skrbništvu nad djecom ili eventualnom nasljedstvu.

WASHINGTON - Sirijsko vodstvo izradilo je popis za ubijanje istaknutih libanonskih političara i drugih utjecajnih osoba u toj zemlji, objavili su ugledni američki dnevnici New York Times i Washington Post u nedjelju, pozivajući se na izvore u američkoj vladi. Američka vlada, prema NYT, raspolaže informacijama o tome da "postoji sirijski popis za ubijanje na kojem se nalaze ključne političke i vjerske osobe u Libanonu". Damask je odbio sve optužbe upućene na račun stalnog miješanja Sirije u unutarnje prilike Libanona.

LONDON - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso pozvao je u nedjelju putem televizije BBC englesku vladu da se "nagode" oko popusta na uplate u europski proračun koji ona koristi već 20 godina. "Nadam se će se o tom pitanju postići dogovor i da će britanska vlada u tomu aktivno sudjelovati", rekao je Barroso. Britanski popust bit će glavna tema razgovora na sastanku ministara vanjskih poslova Europske unije koji će se održati u nedjelju navečer u Luxembourgu, što je posljednji krug pregovora o europskom proračunu za razdoblje od 2007. do 2013. prije summita u Bruxellesu 16. i 17. lipnja.

MADRID - Međunarodni susret ministara kulture koji se održavao 11. i 12. lipnja u Madridu završio je u nedjelju zajedničkom izjavom u kojoj se zagovara načelo "jednakosti svih kultura". Četrdeset ministara i tridesetak izaslanika iz zemalja Europe, Azije, Afrike i Amerike okupili su se pod predsjedanjem ministara Carmen Calvo (Španjolska), Gilberta Gila (Brazil) i Renauda Donnedieua de Vabresa (Francuska). "Nužno je zaustaviti sadašnje uniformiranje i standardizaciju koji su posljedica gubitka ravnoteže među kulturama", kaže se u završnoj deklaraciji koja se uklapa u promidžbu za prihvaćanje "Konvencije o zaštiti i o promicanju raznolikosti kulturnog izražavanja".

PEKING - U vodenoj bujici koja se obrušila na osnovnu školu u gradiću Shalan na sjeveroistoku Kine je prema posljednjim službenim podacima poginulo najmanje 87 učenika i četiri odrasle osobe, javila je u nedjelju službena kineska agencija Xinhua. Broj osoba koje se vode kao nestale u nedjelju još uvijek nije bio jasan. Nakon dugotrajnih kiša vodena bujica se noseći lavinu blata u petak obrušila na mjesto Shalan u pokrajini Heilongjiang. U školi su se u tom trenutku nalazila 353 učenika i 31 nastavnik.

PARIZ - Ukrajinska premijerka Julija Timošenko doputovala je u nedjelju poslije podne u trodnevni posjet Francuskoj tijekom kojega se treba sastati s kolegom Dominiqueom de Villepinom i francuskim ministrom unutarnjih poslova Nicolasom Sarkozyjem. Posjet treba "obilježiti novu etapu u ukrajinsko-francuskim vezama na području gospodarstva, prosvjete i kulture". Glavne teme o kojima će se razgovarati bit će gospodarska suradnja na području nuklearne energije i poljoprivrede te globalni mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙