FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:
ZAGREB, 7. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 4.30 sati:

ZAGREB

Konferencija o suradnji pravosuđa Hrvatske, BiH i SCG u procesuiranju ratnih zločina, koja u srijedu počinje na Brijunima, u posljednji je trenutak uspjela zadržati ministarsku razinu zahvaljujući odustajanju Misije OESS-a u RH kao organizatora od potpisivanja sporne deklaracije, potvrdio je OESS. "Konačno znamo da će svi relevantni ministri pravosuđa biti ovdje. Ovdje je već ministrica Vesna Škare Ožbolt i ministar Kovač iz BiH, a sutra dolazi i ministar Rasim Ljajić iz SCG", rekla je u telefonskom razgovoru s Brijuna glasnogovornica OESS-a Antonella Cerasini. Potvrdila je da je vlada u Beogradu u utorak najprije otkazala sudjelovanje, no na kraju je ministar Ljajić ipak pristao doći. Pripreme skupa obilježio je spor oko odredbe u nacrtu zajedničke deklaracije, koja predviđa mogućnost međusobnog izručenja državljana optuženih za ratne zločine, čime su se usprotivile sve tri zemlje, jer se tom odredbom krše njihovi ustavi. Cerasini je zaključila je da će ministarska konferencija, nakon koje će se skup nastaviti na stručnom, tehničkom nivou, u svakom slučaju značiti "korak naprijed" u pravosudnoj suradnji triju zemlja. Deklaracijom, koju su trebali potpisati ministri pravosuđa RH, SCG i BiH, potpisnice bi se obvezale da će "razmotriti mogućnost da se obave transferi optuženih koji su građani (neke od zemalja potpisnica) i za kojima se traga zbog ratnih zločina u nekoj od drugih zemalja (potpisnica) ako je to pravno moguće".

SANTIAGO

Prizivni sud u Santiagu obustavio je u utorak postupak protiv bivšeg diktatora Augusta Pinocheta koji se protiv njega vodio zbog operacije Condor kojoj je cilj bio ukloniti protivnike njegova režima, prenose agencije citirajući pravosudne izvore. Trojica sudaca jednoglasno su odlučila odbaciti optužbu protiv Pinocheta. Odluka je donesena samo nekoliko sati nakon što je isti sud, na plenarnoj sjednici s 25 sudaca, Pinochetu, kao bivšem predsjedniku, ukinuo imunitet od sudskog progona i otvorio put sudskom gonjenju zbog pronevjere novca i izbjegavanja poreza. Odvjetnik Eduardo Contreras, koji predstavlja žrtve Pinochetove diktature (1973.-1990.), bio je ogorčen zbog zatvaranja postupka u slučaju Condor. "Za suce je neprihvatljivo da je Pinochet lopov, ali im nije važno što je ubojica", kazao je odvjetnik. Tijekom operacije Condor nestalo je više stotina Čileanaca.

WASHINGTON

Sjeverna Koreja obavijestila je Bushovu administraciju da je spremna nastaviti pregovore o svojem nuklearnom programu u kojima sudjeluje šest zemalja, ali nije odredila datum za ponovni početak prekinutih razgovora, priopćila je Bushova administracija u utorak. Na susretu s američkim diplomatima u ponedjeljak u sjevernokorejskoj misiji pri Ujedinjenim narodima u New Yorku predstavnici "Sjeverne Koreje rekli su da će se vratiti pregovorima ali nam nisu rekli datum", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu stoje gotovo godinu dana. Neočekivani obrat u stajalištu Sjeverne Koreje mogao bi se pokazati kao ključan korak u denuklearizaciji Korejskog poluotoka ovisno o ishodu nastavka pregovora

LA PAZ

Deseci tisuća ljudi, uglavnom pripadnika indijanskih etničkih skupina, u utorak su ponovo prosvjedovali u središtu La Paza tražeći nacionalizaciju energetskih izvora zemlje, posebice prirodnog plina, javljaju agencije, ističući da prosvjedi ne jenjavaju ni nakon ostavke bolivijskog predsjednika Carlosa Mese. Indijanci zahtijevaju veći dio bolivijskog energetskog bogatstva, dok bogatije istočne pokrajine misle da zaslužuju više autonomije zbog doprinosa nacionalnom gospodarstvu najsiromašnije južnoameričke nacije. Uz buku petardi, dinamita i ostalog eksploziva, prosvjednici su u kolonama iz siromašnog dijela grada El Alto pristigli u samo središte glavnog grada koji se nalazi na nadmorskoj visini od 4200 metara. Nekoliko manjih skupina zaustavile su snage reda nedaleko od predsjedničke palače. Nakon ostavke predsjednika, Kongres bi, prema odredbama ustava, trebao imenovati predsjednika Senata Vaca Dieza za nasljednika Carlosa Mese.

WASHINGTON

Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz će od 12. do 18. lipnja posjetiti Nigeriju, Burkinu Faso, Ruandu i Južnu Afriku gdje će razgovarati o tome kako da Afrika snažnije napreduje u smanjenju siromaštva koje pogađa stotine milijuna njezinih stanovnika, objavila je u utorak Svjetska banka. Wolfowitz će se susresti s čelnicima tih zemalja, lokalnih zajednica i nevladinih organizacija te posebice ljudima iz sela i gradova s kojima Svjetska banka i njezini partneri rade na nizu projekata. Preuzimajući 1. lipnja čelništvo Svjetske banke, najvećeg svjetskog zajmodavca siromašnim zemljama, Wolfowitz je kazao da će Afrika biti njegov prioritet premda neće zanemariti ni razvojne potrebe Latinske Amerike, Bliskog Istoka i Azije. On je kazao da su istočna Azija i dijelovi istočne Europe učinili neviđen napredak, ali da je Afrika i dalje suočena s problemima. Svjetski čelnici će na susretu skupine G8 u srpnju i summitu UN-a u rujnu posebice razgovarati o potrebi za napretkom u smanjenju siromaštva u svijetu. Wolfowitz je kazao da će mu posjeti četiri afričke zemlje pružiti informacije za njegovo sudjelovanje na ovim susretima.

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush objavio je u utorak kako Sjedinjene Države i Velika Britanija rade na planu kojim bi se afričkim zemljama u potpunosti oprostili dugovi.#L#

Bush je to najavio na zajedničkoj konferenciji za novinare s britanskim premijerom Tonyjem Blairom koji pomoć Africi namjerava učiniti središnjom temom summita skupine G8 najrazvijenijih zemalja u

srpnju u Gleneaglesu u Škotskoj.Bush je kazao kako se suglasio s Blairom da visokozadužene afričke

zemlje "koje su na putu reformi ne bi trebale biti opterećene

planinama dugova".

"Naše zemlje razvijaju prijedlog za G8 koji će ukloniti 100 posto toga duga", rekao je Bush.

Blair, koji poziva na oprost svih dugova siromašnim zemljama Afrike, je rekao: "Mislim da smo na dobrom putu" da se postigne sporazum.Bush je također najavio da će Sjedinjene Države osigurati približno 674 milijuna dolara dodatne pomoći kao odgovor na humanitarne krize u Africi.Od tih sredstava 414 milijuna dolara će biti odvojeno za sprječavanje krize gladi na Rogu Afrike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙