FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Suđenje Jelaviću: Završeno svjedočenje Marka Štrbca

SARAJEVO, 23. svibnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšem članuPredsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-BiH Anti Jelaviću, kojegoptužnica tereti da je posredstvom računa Hercegovačke bankesudjelovao u pronevjeri novca što ga je RH slala kao pomoć Hrvatima uBiH, u ponedjeljak je navečer na sudu u Sarajevu svoj višednevni iskazzavršio svjedok obrane Marko Štrbac.
SARAJEVO, 23. svibnja 2005. (Hina) - U nastavku suđenja bivšem članu Predsjedništva BiH i bivšem predsjedniku HDZ-BiH Anti Jelaviću, kojeg optužnica tereti da je posredstvom računa Hercegovačke banke sudjelovao u pronevjeri novca što ga je RH slala kao pomoć Hrvatima u BiH, u ponedjeljak je navečer na sudu u Sarajevu svoj višednevni iskaz završio svjedok obrane Marko Štrbac.

U završnom unakrsnom ispitivanju tužitelj John McNair je u sudnici po prvi puta pokazao dva dokumenta s oznakom "vojna tajna", a u kojima se, kako je rekao, izvješćuje o financiranju HVO-a iz RH te proračunskim sredstvima Federacije BiH tijekom 1998. i 1999. godine.

Prema McNairovim riječima, ovi dokumenti pokazuju kako je financiranje HVO-a vršeno i nejasnim kreditima iz Hercegovačke banke. Na upit McNaira je li ove dokumente s oznakom "vojna tajna" on osobno dostavio Jelavićevoj obrani, i zašto je to učinio, svjedok obrane Štrbac je odgovorio potvrdno pojasnivši kako pri tomu nije razmišljao o tajnosti ovih dokumenata.

Na McNairov upit od kuda njemu ovi dokumenti, s oznakom "vojna tajna" Štrbac je kazao kako je po jedan primjerak tih dokumenata čuvao kod svojih roditelja koji žive trenutačno u Hrvatskoj. "Ove sam dokumente ostavljao za sebe, ali bez predumišljaja", dodao je Štrbac. Ta dva dokumenta izvješćuju o "nelogičnoj organizaciji struktura koje su upravljale sredstvima HVO-a", rekao je Štrbac.

Štrbac, koji je 1998.g. bio Jelavićev pomoćnik ministra obrane Federacije BiH zadužen za financijsko materijalno poslovanje u razdoblju za koje se Jelavića tereti za korupciju, objasnio je kako je novac iz RH prebacivan elektronskim putom iz Zagreba u BiH najprije posredstvom Privredne banke Zagreb i Hrvatske banke u Mostaru, a zatim i posredstvom Hercegovačke banke.

Na McNairov upit je li imao informacije o tokovima novca u Hercegovačkoj banci koji su stizali iz Hrvatske, Štrbac je kazao da je u toj banci postojao i jedan, kako je rekao, podračun za podizanje gotovinskih sredstava. Tijekom današnjeg dana Štrbac je rekao da su ovlasti nad sredstvima koja su iz Hrvatske stizala za potrebe HVO-a imali Ivan Medić i Ivan Azinović, dvojica također optuženih u slučaju Hercegovačka banka.

Za Medića i Azinovića bosanskohercegovački mediji navode da se skrivaju u Hrvatskoj kako bi izbjegli suđenje u BiH.

U ranijem svjedočenju Štrbac je rekao da je tijekom 1998. g. iz Hrvatske za potrebe HVO-a stiglo oko 230 milijuna tadašnjih njemačkih maraka oko 115 milijuna eura.

Suđenje Jelaviću nastavlja se utorak iskazima novih svjedoka obrane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙