FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kanađaninu se sudi za otmicu un-ovih promatrača u bih

WASHINGTON,19. svibnja(Hina) - Sud u Ottawi počeo je prošlog tjednasuđenje Kanađaninu, bivšem vojniku bosanskih Srba, za otmicu dvojicevojnih promatrača Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini čime ježelio prisiliti NATO da zaustavi bombardiranje srpskih položaja, pišelist Ottawa Citizen.
WASHINGTON,19. svibnja(Hina) - Sud u Ottawi počeo je prošlog tjedna suđenje Kanađaninu, bivšem vojniku bosanskih Srba, za otmicu dvojice vojnih promatrača Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini čime je želio prisiliti NATO da zaustavi bombardiranje srpskih položaja, piše list Ottawa Citizen.

Nicholas Ribic, rođen u Kanadi i bivši pripadnik vojske bosanskih Srba, suočen je s optužbom za otmicu i zatočenje dvojice vojnih promatrača, kanadskog bojnika i češkog satnika, piše list.

Radi se o obnovljenom suđenju nakon što je prvo poništeno 2003. zbog proceduralnih razloga.

Optužnica tvrdi da je Ribic u svibnju 1995., kao pripadnik vojske bosanskih Srba zajedno s drugima oteo i više od tri tjedna držao u zatočeništvu Kanađanina Patricka Rechnera, tada satnika, te češkog satnika Oldricha Zidlika.

Rechener i Zidlick su uhvaćeni u UN-ovu stožeru na Palama kraj Sarajeva i odvedeni u srpsku vojnu bazu, gdje su im Srbi prijetili ubojstvom ako NATO ne obustavi bombardiranje srpskih položaja, što NATO nije učinio.

Rechnera su vezali za gromobran 25. svibnja i snimke njegovih patnji su obišle svijet.

Rechner je posvjedočio da je Ribic igrao središnju ulogu u prenošenju srpskih prijetnji NATO-ovim dužnosnicima i bio jedan od onih koji su ga oteli zajedno s još devet drugih UN-ovih vojnih promatrača i držali ih u vojnoj bazi na Palama.

Svjedočeći na suđenju također je rekao da su ga gnjevni Srbi napali fizički, te da je jedan uperio pištolj u njega i da ga je od mogućih posljedica spasio upravo Ribic.

Srbi su ga psihički uzdrmanog, ali neozlijeđenog, pustili na slobodu 18. lipnja, 24 dana nakon što je otet.

Rechner je, kako prenosi Ottawa Citizen, rekao da je prije otmice susreo Ribica i upitao ga zašto se bori za Srbe.

"Rekao nam je da je tamo iz pustolovnih razloga", kazao je Rechner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙