FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor OESS-a i ICTY-a o monitoringu suđenja za ratne zločine

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Organizacija za europsku sigurnost isuradnju (OESS) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY)u četvrtak su donijeli odluku o suradnji kojom se Misijama OESS-a uHrvatskoj, BiH i SCG povjerava monitoring suđenja optuženima za ratnezločine koje ICTY ustupa pravosuđima tih zemalja.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak su donijeli odluku o suradnji kojom se Misijama OESS-a u Hrvatskoj, BiH i SCG povjerava monitoring suđenja optuženima za ratne zločine koje ICTY ustupa pravosuđima tih zemalja.

"Monitoring će se odvijati unutar postojećih mandata iz sredstava misija OESS-a", navodi se u odluci donesenoj na sastanku 55 predstavnika Stalnog vijeća OESS-a u Beču, na kojem je sudjelovala i glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte.

Del Ponte je kazala da je Tužiteljstvo u sklopu "izlazne strategije ICTY-a" predložilo ustupanje ukupno 10 predmeta za 18 optuženih srednjeg i nižeg ranga. Od toga broja sedam predmeta je predloženo za ustupanje pravosuđu BiH, po jedan predmet Hrvatskoj i SCG, a predmet "vukovarske trojke" alternativno Hrvatskoj ili SCG.

"Domaća suđenja će trebati pozorno pratiti. OESS je najopremljeniji da u suradnji s tužiteljstvom obavi tu važnu zadaću", kazala je Del Ponte ističući da su misije OESS-a u regiji već bile angažirane u praćenju suđenja za ratne zločine.

Naglasivši da je ulogu monitoringa OESS-a istaknulo izvanraspravno vijeće ICTY-ja u ovotjednoj odluci o ustupanju prvog predmeta BiH, Del Ponte je izrazila zadovoljstvo današnjom odlukom o suradnji, ocjenivši kako je ona "značajan element koji će olakšati prebacivanje predmeta".

Također je kazala da je tužiteljstvo lokalnim pravosuđima u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i SCG počelo ustupati više od 60 predmeta u kojima nije podignuta optužnica.

"Sada je preostalo domaćim tužiteljima da nastave i dovrše istrage i podignu optužnice, osim ako ne utvrde da nemaju dovoljno dokaza", kazala je Del Ponte, u govoru veleposlanicima OESS-a.

Govoreći o napretku koji su nacionalna pravosuđa ostvarila u priprema za preuzimanje haških predmeta, Del Ponte je istaknula da je Hrvatska osnovala četiri posebna suda za ratne zločine, unijela izmjene zakona koje omogućuju suđenje po međunarodnim standardima i zaštitu svjedoka, te je educirala suce i tužitelje. Naglasila je da su na inicijativu državnog odvjetnika Mladena Bajića potpisani važni bilateralni sporazumi o suradnji tužiteljstva u regiji. Govoreći o suradnji zemalja regije s ICTY-jem i izgledima da preostalih deset bjegunaca stigne u haški pritvor, kako bi Sud mogao dovršiti sva suđenja do kraja 2008. i žalbene postupke do kraja 2010., Del Ponte je kazala kako postoji "vremenski pritisak", ne toliko zbog rokova za završetak rada suda, nego zato što se približava deseta obljetnica genocida u Srebrenici, a glavni optuženi Radovan Karadžić i Ratko Mladić još su na slobodi. Najavila je da neće doći na srpanjsku komemoraciju u Srebrenicu, ako oni do tada ne budu u pritvoru ICTY-ja.

U govoru je spomenula i važnost prebacivanja u Haag hrvatskoga bjegunca Ante Gotovine, ocjenivši kako su "hrvatske vlasti sada možda spremne za odlučnije mjere", nakon što su dugo davale prednost uvjeravanju da se preda.

"Kada blage metode više ne djeluju, potrebna je oštrija akcija", kazala je Del Ponte. Istu je poruku uputila i vlastima u Beogradu, navodeći kako njihova politika dobrovoljnih predaja haških optuženika također više ne daje rezultata.

Navodeći gdje se, po njezinim spoznajama, nalazi deset bjegunaca, kazala je da je "Gotovina između Hrvatske i BiH, Karadžić između SCG i BiH, dvojica su u Rusiji, a Mladić i ostali u Srbiji".

Trajanje OESS-ova monitoringa suđenja za ratne zločine bit će vezano uz produljenje mandata misija na terenu, a u slučaju okončanja mandata, zajednički će se naći nova rješenja za nastavak monitoringa. Forma izvješća promatrača bit će usuglašena između Misija i Tužiteljstva ICTY-ja. Prema pravilniku ICTY-a tužiteljstvo može u svakom trenutku predložiti sudu da se ustupljeni predmet vrati na procesuiranje u Haag, ako ocijeni da suđenje ne udovoljava međunarodnim standardima i izvršenju pravde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙