FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježava se prvi svjetski dan borbe protiv homofobije

ZAGREB/PARIZ, 17. svibnja 2005. (Hina) - Homoseksualizam je zabranjen uviše od 80 zemalja svijeta, a u nekim se zemljama za taj "grijeh"primjenjuje i smrtna kazna, podsjetile su u utorak, na obilježavanju"prvog svjetskog dana borbe protov homofobije" u Parizu, brojneudruge.
ZAGREB/PARIZ, 17. svibnja 2005. (Hina) - Homoseksualizam je zabranjen u više od 80 zemalja svijeta, a u nekim se zemljama za taj "grijeh" primjenjuje i smrtna kazna, podsjetile su u utorak, na obilježavanju "prvog svjetskog dana borbe protov homofobije" u Parizu, brojne udruge.

Poziv za "okončanje kažnjavanja homoseksualizma u svijetu" potpisalo je 30-ak francuskih udruga. Homoseksualizam se zakonom sankcionira u najmanje 24 zemlje, Alžiru, Senegalu, Kamerunu, Etiopiji, Libanonu, Jordanu, Armeniji, Kuvajtu, Nikaragvi BiH..., tvrdi Francuska liga za ljudska prava u svom priopćenju.

U drugim su zemljama predviđene duge zatvorske kazne, primjerice u Nigeriji, Libiji, Siriji, Indiji, Maleziji, Jamajci, dok se u nekim zemljama primjenjuje i smrtna kazna (Afganistan, Saudijska arabija, Ujedinjeni Arapski Eemirati, Jemen, Iran, Pakistan, Sudan, Čečenija).

Obilježavanje spomenutog dana iskoristile su i homoseksualne udruge u Rusiji, zatraživši od predsjednika Vladimira Putina da osudi homofobiju.

Homoseksualizam se u Rusiji prestao tretirati kao zločin 1993. godine, a 1999. je skinut s liste mentalnih bolesti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙