FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skupština Srbije bez dogovora o deklaraciji o Srebrenici

BEOGRAD,14. lipnja(Hina) - Skupština Srbije neće prihvatiti nikakvudeklaraciju kojom se osuđuju ratni zločini jer se zastupnički klubovini nakon višednevnih konzultacija u utorak nisu mogli dogovoriti što ikoje zločine treba osuditi.
BEOGRAD,14. lipnja(Hina) - Skupština Srbije neće prihvatiti nikakvu deklaraciju kojom se osuđuju ratni zločini jer se zastupnički klubovi ni nakon višednevnih konzultacija u utorak nisu mogli dogovoriti što i koje zločine treba osuditi.

Većina šefova zastupničkih klubova smatra da bi jednako trebalo osuditi sve zločine počinjene u ratovima u bivšoj SFRJ od godine 1991., a Demokratska stranka srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i Srpski pokret obnove Vuka Draškovića inzistirali su na posebnoj osudi zločina u Srebrenici.

Te dvije stranke, za razliku od Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, Srpske radikalne stranke haaškog optuženika Vojislava Šešelja i Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, te G17 Plus potpredsjednika Vlade Miroljuba Labusa i Nove Srbije Velimira Ilića, osim posebne osude srebreničkog zločina, tražile su i da se oda počast žrtvama te da se utvrdi odgovornost ili umiješanost u taj zločin svih na koje se sumnja.

Ostale parlamentarne stranke u "pregovorima" o deklaraciji inzistirale su da se u tekst uvrste i zločini počinjeni nad Srbima tijekom ratova 90-ih godina.

"Ovo smatram svojim osobnim porazom", izjavio je novinarima u utorak u Skupštini Srbije njezin predsjednik Predrag Marković, dodajući kako ne može dopustiti preglasavanje u parlamentu kad je riječ o tako važnom pitanju.

Prošloga tjedna nijedna parlamentarna stranka nije prihvatila da se na dnevni red stavi prijedlog deklaracije o osudi zločina u Srebrenici koju su, u ime osam nevladinih organizacija, Skupštini podnijeli zastupnici predsjednica Građanskog saveza Srbije Nataša Mićić i predsjednik Socijaldemokratske unije Žarko Korać.

O mogućem donošenju deklaracije o osudi zločina, s obzirom na raspored rada Skupštine i ljetnu stanku, vjerojatno neće biti riječi sve do jeseni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙