FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uskoro dokument kojim Skupština Srbije osuđuje sve zločine u ratovima od 1990.

BEOGRAD,7. lipnja 2005.(Hina) - Predstavnici zastupničkih klubova uSkupštini Srbije u utorak su postigli dogovor da parlament trebausvojiti jedan dokument kojim bi se osudili svi ratni zločinipočinjeni u ratovima od 1990. godine na području bivše Jugoslavije,izjavio je nakon obavljenih konzultacija predsjednik parlamentaPredrag Marković novinarima.
BEOGRAD,7. lipnja 2005.(Hina) - Predstavnici zastupničkih klubova u Skupštini Srbije u utorak su postigli dogovor da parlament treba usvojiti jedan dokument kojim bi se osudili svi ratni zločini počinjeni u ratovima od 1990. godine na području bivše Jugoslavije, izjavio je nakon obavljenih konzultacija predsjednik parlamenta Predrag Marković novinarima.

Prijedlog tog dokumenta, kazao je Marković novinarima, trebao bi biti Skupštini dostavljen do četvrtka, kad će se u novom krugu konzultacija usuglasiti konačan tekst dokumenta, nakon čega će biti zakazana sjednica parlamenta na kojoj će dokument biti razmotren po hitnom postupku.

Neslužbeno se doznaje da bi sjednica parlamenta, na kojoj će se raspravljati o tom dokumentu, mogla biti održana idućeg utorka, 14. lipnja.

Tim dokumentom, kazao je Marković novinarima, Skupština Srbije će "nedvosmisleno osuditi sve krivce za ratne zločine i omogućiti da ih nadležni organi Srbije privedu pravdi".

"Ovo je država u kojoj postoji mnogo materijalnih dokaza što su sve ljudi činili da se suoče s time da se na prostoru bivše SFRJ čine zločini, kao i da se često događa da se počinitelji zločina prikriveno nalaze oko nas", kazao je Marković, dodajući da će deklaracija koju parlament priprema "učiniti da se građani osjećaju sigurnije, jer će znati da svi državni organi, po nalogu najvišeg državnog tijela, brinu o tome da ti i takvi ljudi, bez obzira kojem narodu pripadaju i kako su se našli na teritoriju Srbije, budu privedeni pravdi".

Na pitanje veže li se donošenje deklaracije uz desetu obljetnicu zločina u Srebrenici, Marković je odgovorio: "Zar vi stvarno mislite da se ovdje radi o datumima?", dodajući kako je riječ o moralnoj obvezi parlamenta, jer je javnost Srbije viđala "mnogo užasnije snimke zločina" i boji se da će vidjeti još mnogo snimaka, "jer se takvim snimkama trguje". Važno je da se "sada posebno uznemirena" javnost umiri, kazao je on, a obaveza je parlamenta da deklaraciju donese da bi građani znali da je "zločin uvijek zločin i da će zločinac za zločin uvijek odgovarati", zbog čega je potrebno deklaraciju sastaviti vrlo pažljivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙