FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar najskuplji u devet mjeseci prema euru

LONDON, 12. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valuteprotekloga je tjedna na svjetskim deviznim tržištima skočio na najvišurazinu u zadnjih devet mjeseci prema euru budući je podatak ovanjskotrgovinskom deficitu SAD-a bio nešto bolji nego se očekivalo.Dok euro i nadalje pritišće politička kriza u Europskoj uniji, ufokusu ulagača bili su i signali iz europske i američke središnjebanke oko daljnjeg kretanja kamatnih stopa.
LONDON, 12. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute protekloga je tjedna na svjetskim deviznim tržištima skočio na najvišu razinu u zadnjih devet mjeseci prema euru budući je podatak o vanjskotrgovinskom deficitu SAD-a bio nešto bolji nego se očekivalo. Dok euro i nadalje pritišće politička kriza u Europskoj uniji, u fokusu ulagača bili su i signali iz europske i američke središnje banke oko daljnjeg kretanja kamatnih stopa.

Tečaj eura potonuo je gotovo jedan posto prema dolaru, završivši poslovanje na 1,2114 dolara. Tijekom trgovine u petak spustio se i na 1,2106 dolara, najnižu razinu od početka rujna 2004. Dotaknuo je i najnižu razinu prema jenu u zadnjih 11 mjeseci, od svega 130,8 jena, kako je politička kriza zbog odbacivanja europskog ustava u Francuskoj i Nizozemskoj uzdrmala Europsku uniju, oporavivši se do kraja tjedna na 131,7 jena.

Uzlet američke valute potaknuo je podatak o deficitu u američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni koji je u travnju iznosio 57 milijardi dolara, milijardu manje nego se očekivalo. Uslijed toga 'zelena' valuta ojačala je i 0,9 posto prema jenu, na 108,7 jena. Švicarski franak, pak, oslabio je 1,3 posto prema dolaru, na 1,2689 franka za dolar. Istodobno, britanska funta oslabila je 0,14 posto prema dolaru, na 1,8119 dolara, dok je prema euru umjereno porasla, dosegnuvši 0,6683 eura za funtu, pošto je britanska središnja banka odlučila zadržati kamatne stope na 4,75 posto.

Tijekom tjedna bilježene su velike oscilacije tečaja eura. Tako je euro u utorak potonuo pošto je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet u raspravi središnjih bankara na konferenciji u Pekingu izjavio da će ECB učiniti sve što može kako bi ojačao povjerenje potrošača i poduzetnika. To je potaknulo špekulacije o snižavanju kamatnih stopa u usporenom gospodarstvu eurozone, posebno nakon što je glavni ekonomist Banke Otmar Issing u ponedjeljak rekao da se ne može isključiti rezanje kamatnih stopa.

No, Trichet je u utorak izjavio da se ne priprema za snižavanje kamatnih stopa, što je pomoglo da euro tijekom tjedna nadoknadi dio gubitaka. "Euro bilježi privremeni oporavak budući Trichet nije otvorio vrata daljnjem smanjenju kamatnih stopa", rekao je Johan Javeus, valutni strateg pri SEB-u. "Ako očekivanja o smanjivanju kamatnih stopa ojačaju na tržištu, to bi moglo pritisnuti euro".

Ulagači su bili ohrabreni i izjavama najviših zakonodavaca eurozone koji su smirivali zabrinutosti oko raspada Europske monetarne unije. U proteklih nekoliko dana različiti dužnosnici su ocijenili apsurdnima, neodgovornima i skandaloznima pozive iz Italije za vraćanjem na liru. "Utjecaj referenduma o europskom ustavu i dalje je prisutan no tržište vidi da dužnosnici eurozone svi pušu u istu trubu, što je u konačnici pozitivno za euro", izjavio je Adrian Foster, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

I dok zabrinutosti oko kamatnih stopa u eurozoni pritišću euro, ulagači su do petka, kada je objavljen podatak o vanjskotrgovinskom deficitu, oklijevali i s kupovinama dolara zbog nedavnog iznenađujuće slabog pokazatelja američke zaposlenosti u svibnju. Raspoloženje prema dolaru pokvarile su i izjave predsjednika američke središnje banke Alana Greenspana da je teško reći zašto su dugoročne kamatne stope u svijetu niske.

Neki trgovci ističu i da ih, govoreći na konferenciji središnjih bankara nije uspio uvjeriti da Banka nije blizu završetka ciklusa podizanja kamatnih stopa. Pretprošloga tjedna, naime, predsjednik Fedove podružnice u Dallasu Richard Fischer izjavio je da se banka približava kraju zaoštravanja monetarne politike. "Greenspanove izjave bile su kriptirane kao i uvijek, no u cjelini ocijenjene su blago negativnim za dolar", kazao je Hideaki Furumaya, menadžer Trust and Custody Services banke.

Rastuće američke kamatne stope pomogle su jačanju dolara od početka godine za više od 10 posto prema euru i gotovo pet posto prema jenu. Fed je od lipnja lani podizao kamatne stope u osam navrata, tako da sada ključna kamatna stopa na prekonoćne pozajmice iznosi tri posto. Kamatne stope u eurozoni iznose dva posto, a u Japanu gotovo nula.

Kako se gomilaju zabrinutosti oko slabosti eura i američkog gospodarskog usporavanja, jen je na putu jačanja. "Rizici po euro i gubitak zamaha u uzletu tečaja dolara mogli bi potaknuti jačanje jena prema obje spomenute valute", smatra Taisuke Tanaka, valutni strateg Morgan Stanleya.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙