FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: skup o Srebrenici bez prisustva vlasti

BEOGRAD,11. lipnja 2005.(Hina) - Srbija se mora jasno suočiti sazločinom u Srebrenici, rečeno je u na konferenciji "Srebrenica - izvanosnovane sumnje", koja se u subotu održava u beogradskom Sava centru,a na kojoj usprkos pozivu nije nazočan nitko od predstavnika vlasti.
BEOGRAD,11. lipnja 2005.(Hina) - Srbija se mora jasno suočiti sa zločinom u Srebrenici, rečeno je u na konferenciji "Srebrenica - izvan osnovane sumnje", koja se u subotu održava u beogradskom Sava centru, a na kojoj usprkos pozivu nije nazočan nitko od predstavnika vlasti.

Na skupu su od dužnosnika nazočni jedino potpredsjednik crnogorske Skupštine Rifat Rastoder i ministrica poljoprivrede u Vladi Srbije Ivana Dulić Marković, koja je naglasila da je na skup došla isključivo u svoje vlastito ime.

Nataša Kandić, direktorica Fonda za humanitarno pravo, koji je zajedno s Uredom Haaškog suda u Beogradu organizirao konferenciju, kritizirala je dokument koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima u Skupštini Srbije, kojim se osuđuju "svi zločini" počinjeni u ratovima u bivšoj SFRJ, konstatirajući da će se time pokazati da vlast "zapravo nije u stanju ništa učiniti" u jasnoj osudi zločina u Srebrenici.

Nedavno održana tribina na Pravnim fakultetu i video-snimak ubojstva šestorice Srebreničana u Trnovu, koje su počinili pripadnici jedinice "Škorpioni" koja je djelovala u sastavu MUP-a Srbije, kazala je ona, doprinijeli su izvjesnim promjenama u Srbiji, nakon desetogodišnje šutnje u zločinu u Srebrenici.

"No, ovo što se dalje događa, pokazuje da u institucijama još uvijek postoji volja da se zadrži dobar odnos sa snagama iz vremena Slobodana Miloševića", kazala je ona. "Kako misle političari iz Srbije otići u Srebrenicu ako danas nisu došli ovamo gdje je došlo 15 majki i djece onih kojih nema više od deset godina?", upitala je ona.

Sudionici konferencije, kazala je Kandićeva, šalju jasnu poruku da "više nema pravdanja da nitko ne zna gdje su Ratko Mladić i Radovan Karadžić i oni moraju biti uhićeni", ali i to da nevladine organizacije ne mogu zamijeniti institucije, te da "suočavanje s prošlošću mora predvoditi politička elita, jer je to jedini način za uspostavljanje vladavine prava i pravde za žrtve".

Na skupu sudjeluju i predstavnici Haaškog suda, Vijeća Europe, OESS-a i predstavnici brojnih nevladinih organizacija, a oko Sava centra, gdje se skup održava, razmješten je veći broj pripadnika MUP-a Srbije u opremi za razbijanje demonstracija, s obzirom na to da je bilo najava da bi se tamo mogli okupiti predstavnici nekih desničarskih udruga koje poriču srebrenički zločin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙