FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar SCG Ljajić ipak na trilateralnom sastanku na Brijunima

BEOGRAD,7. lipnja(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbijei Crne Gore Rasim Ljajić ipak će, unatoč ranijim najavama da nećesudjelovati na trilateralnom sastanku ministara pravosuđa zemaljaregije na Brijunima, otputovati u srijedu na Brijune, potvrdila jeHini u utorak poslijepodne Ljajićeva pomoćnica Jelena Marković,dodajući da je Ljajić odluku promijenio zato što je, prema njezinimriječima, postignut dogovor da se na tom skupu ne potpisuje predloženadeklaracija.
BEOGRAD,7. lipnja(Hina) - Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić ipak će, unatoč ranijim najavama da neće sudjelovati na trilateralnom sastanku ministara pravosuđa zemalja regije na Brijunima, otputovati u srijedu na Brijune, potvrdila je Hini u utorak poslijepodne Ljajićeva pomoćnica Jelena Marković, dodajući da je Ljajić odluku promijenio zato što je, prema njezinim riječima, postignut dogovor da se na tom skupu ne potpisuje predložena deklaracija.

Ljajić je, na konferenciji za novinare ranije u utorak, kazao da je tekst Prijedloga deklaracije o regionalnoj suradnji pravosuđa u području suđenja za ratne zločine, po kojem bi se SCG obvezala da izručuje svoje državljane drugim zemljama regije, neprihvatljiv i protivan Ustavu Srbije, te da "nema mandat da ga potpiše".

"Deklaracijom bismo se obvezali da naše građane izručujemo drugim državama, što je u suprotnosti s našim Ustavom. Mi ćemo poslati izaslanstvo stručnjaka i pokazati spremnost na sudjelovanje u tom procesu, ali ja ne mogu kršiti Ustav zemlje", kazao je Ljajić, ocjenjujući neprihvatljivom činjenicu da je OESS pripremio gotov tekst deklaracije kojega bi tri strane trebale potpisati, umjesto da je pozvao radne skupine tri zemlje da same izrade prijedlog "kako bi se došlo do jednog teksta, koji bi bio prihvatljiv za sve tri strane".

Ministar Ljajić će, prema riječima Jelene Marković, u srijedu prisustvovati skupu na Brijunima kako bi pokazao da je SCG apsolutno opredijeljena za suradnju tri države u području procesuiranja slučajeva ratnih zločina.

Kako je u utorak rečeno agenciji Beta u Vladi Srbije, ministar pravosuđa Srbije Zoran Stojković neće prisustvovati ministarskom sastanku na Brijunima.

Prijedlog deklaracije sadrži stajalište po kojem bi se zemlje potpisnice - Hrvatska, Srbija i Crna Gora i Bosna i Hercegovina - obvezale da će razmotriti mogućnost da se obave transferi optuženih koji su građani neke od zemalja potpisnica i za kojima se traga zbog ratnih zločina u nekoj od drugih zemalja potpisnica, ako je to pravno moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙