FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljajić: Del Ponte bez rokova Beogradu, no Mladić što prije u Haag

BEOGRAD,2. lipnja(Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla del Pontenije, završavajući svoj jednodnevni radni posjet Beogradu, postavilabilo kakve rokove, ali očekuje da se Ratko Mladić uskoro nađe predHaaškim sudom, izjavio je u četvrtak predsjednik Nacionalnog savjetaza suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić.
BEOGRAD,2. lipnja(Hina) - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte nije, završavajući svoj jednodnevni radni posjet Beogradu, postavila bilo kakve rokove, ali očekuje da se Ratko Mladić uskoro nađe pred Haaškim sudom, izjavio je u četvrtak predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom Rasim Ljajić.

Ljajić je novinarima, nakon susreta s Carlom del Ponte, kazao da je glavna haaška tužiteljica zadovoljna razgovorima s dužnosnicima u Beogradu, te da očekuje da će optuženi Mladić u Den Haagu biti "za nekoliko tjedana, u krajnjem slučaju za nekoliko mjeseci".

Carla del Ponte se u Beogradu sastala i s predsjednikom državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i premijerom Vojislavom Koštunicom.

Svim svojim sugovornicima glavna haaška tužiteljica naglasila je da je zadovoljna suradnjom Vlade Srbije s Haaškim sudom posljednjih mjeseci, ali da očekuje izručenje svih ostalih optuženika tom sudu, njih ukupno deset koje sud traži od Srbije i Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Predsjednik SCG Svetozar Marović, prvi sugovornik tužiteljice u četvrtak u Beogradu, kazao je da uhićenje i izručenje Ratka Mladića pitanje o kojem će izravno zavisiti europska budućnost, perspektiva i opstanak državne zajednice SCG, te da bi rješavanje tog slučaja ubrzalo proces europske i euroatlanske integracije zemlje.

Premijer Vojislav Koštunica, na zajedničkoj konferenciji za novinare s glavnom haaškom tužiteljicom, naglasio je da je posljednjih mjeseci postignuta dvosmjerna suradnja s Haaškim sudom, te da je Vlada Srbije svjesna da puna suradnja podrazumijeva ispunjenje svih uvjeta, kao i da će "učiniti sve da se stavi točka" na pitanje suradnje.

"Privođenje pravdi svih koji su optuženi za ratne zločine prvorazredna je nacionalna obveza države", kaže se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova SCG, a ministar Drašković i glavna haaška tužiteljica, dodaje se, suglasili su se u tome da "javni i medijski nastupi obrane zločina i zločinaca također predstavljaju zločin", dodaje se u priopćenju.

Carla del Ponte je iz Beograda u četvrtak poslijepodne otputovala u Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙