FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do15,30 sati
ZAGREB, 10. lipnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BRIJUNI - Hrvatska i Slovenija potpisale su u petak na Brijunima, na susretu dviju vlada, Zajedničku izjavu o izbjegavanju incidenata kojom dvije vlade žele stvoriti politički okvir za prevenciju incidenata uz granicu, a premijeri dvije zemlje izrazili su vjeru da će redoviti zajednički susreti dviju vlada stvoriti pozitivno ozračje za buduće odnose i rješenje otvorenih pitanja. Izjavom o izbjegavanju incidenata dogovoreno je da će se do postizanja konačnog graničnog rješenja između država poštivati stanje na dan 25. lipnja 1991., kao i da će dvije strane, u traženju rješenja za otvorena pitanja vezana uz granicu, izbjegavati incidentne postupke koji bi mogli prejudicirati njihovo rješavanje odnosno otežati daljnji razvoj dobrosusjedskih odnosa.

DEN HAAG - Glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte zatražila je u petak da se suđenje tzv. "vukovarskoj trojci" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari 1991., održi u Haagu, povlačeći prijašnji prijedlog da se proces ustupi pravosuđu Hrvatske ili alternativno pravosuđu SCG-a. U podnesku kojim se od vijeća za ustupanje predmeta traži dopuštenje za povlačenje prijedloga od 9. veljače, navodi se kako su nedavni razgovori s dužnosnicima u Zagrebu i Beogradu "pokrenuli određena pitanja i ukazali na potencijalne teškoće", koje se nisu mogle predvidjeti u vrijeme podnošenja prijedloga i rasprave o ustupanju 12. svibnja. Kao drugi razlog u prilog zadržavanju predmeta "vukovarska trojka" u Haagu, Del Ponte ističe činjenicu da je Vijeće sigurnosti UN-a 1998. upozorilo na važnost predmeta te pozvalo na što hitnije izručenje optuženih Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića.

ZAGREB/BRUXELLES - Radna skupina Europske unije za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom sastat će se u nedjelju poslije podne u Luxembourgu, doznaje se u petak u Bruxellesu. Prema izvorima iz luksemburškog predsjedništva na sastanak radne skupine nisu pozvani predstavnici Hrvatske, a ni tužiteljstva Haškog suda. Europska unija je nakon odgode pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka, osnovala ad hoc radnu skupinu, koja je zadužena za procjenu suradnje Zagreba s Haškim sudom. Radnu skupine čine predstavnici sadašnjeg i dvaju budućih predsjedništava Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u petak je ponovio svoj poziv za uhićenjem bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića, ocijenivši da "što prije Mladić bude u Hagu tim bolje". "Jasno je da što prije bude prebačen u Den Haag, to bolje", kazao je Scheffer na konferenciji za novinare. Odbio je, međutim, komentirati informacije iz tiska da vlada u Beogradu s Mladićem već dva mjeseca "intenzivno pregovara" o njegovoj predaji. Jaap de Hoop Scheffer je podsjetio da je "očito da nedostatak pune suradnje s ICTY-em predstavlja glavnu prepreku pristupu SiCG programu NATO-a Partnerstvo za mir".

VARŠAVA - Premijeri Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske izjasnili su se u petak za nastavak ratifikacije europskog Ustava unatoč francuskom i nizozemskom "ne". Predsjednici vlada članica Višegradske skupine okupili su se u petak u poljskom gradu Kazimierz Dolnyu, 120 kilometara jugoistočno od Varašave, kako bi razmotrili pitanja od zajedničkog interesa i interesa EU-a. "Sve zemlje članice trebaju se izjasniti o europskom Ustavu. One moraju nastaviti ratifikaciju u ritmu koji ocijene najadekvatnijim", stoji u zajedničkoj izjavi premijera Višegradske skupine. Očekuje se da će osim usvajanja zajedničke strategije glede ratifikacije europskog Ustava također usvojiti i proračun EU-a za 2007.-2013., kao i podržati težnje Ukrajine za članstvom u toj integraciji.

BAGDAD - Jedanaest tijela osoba pogubljenih vatrenim oružjem pronađeno je u četvrtak navečer nedaleko od grada Al-Qaima u provinciji Al-Anbar, objavili su u petak mjesni izvori. Ovim otkrićem se broj pronađenih leševa u području zapadnog Iraka, u blizini sirijske granice, popeo na 17. "Utvrdili smo da su ljudi, čija smo tijela pronašli, likvidirani vatrenim oružjem", kazao je izvor koji je želio ostati anoniman. Provincija Al-Anbar, koja se proteže zapadno od Bagdada do granice sa Sirijom i Jordanom, poznata je po mnogobrojnim otmicama i pogubljenjima. Američka je vojska u svibnju u tom području pokrenula opsežnu akciju s ciljem da se, zbog blizine sa Sirijom, spriječi ubacivanje arapskih boraca povezanih s terorističkom mrežom Al Qaidom.

ABUJA - Mirovni pregovori koji se održavaju pod okriljem Afričke unije (AU) a cilj im je rješenje krize u Darfuru, nastavljaju se u petak u glavnome nigerijskom gradu nakon šestomjesečnog prekida, izvijestio je France presse. Pregovori između članova sudanske vlade i predstavnika dvaju pobunjeničkih skupina - Pokreta za oslobođenje Sudana (SLM) i Pokreta za pravdu i jednakost (JEM) počeli su u Abuji u kolovozu 2004., a zatim su u prosincu prošle godine privremeno prekinuti da bi se u međuvremenu stranama u sukobu dalo vremena za održavanje konzultacija. Predsjednik Odbora AU, bivši malijski predsjednik Alpha Omar Konare otvorio je u petak ujutro novi krug pregovora čiji je cilj u Darfur ponovno donijeti mir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙