FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za predstavke i pritužbe saslušao sindikalce Sljemena

ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za predstavke i pritužberazmotrio je danas predstavku Sindikata poljoprivrede kojom ga sepoziva da se zauzme za radnike Sljemena i njihova potraživanja kako bise dokrajčio prosvjed koji već 34. dan traje na Markovu trgu.
ZAGREB,31. svibnja(Hina) - Saborski Odbor za predstavke i pritužbe razmotrio je danas predstavku Sindikata poljoprivrede kojom ga se poziva da se zauzme za radnike Sljemena i njihova potraživanja kako bi se dokrajčio prosvjed koji već 34. dan traje na Markovu trgu.

Iako bez kvoruma, prema tome i zaključaka o zahtjevima sindikata (bit će doneseni naknadno), članovi Odbora saslušali su sindikalce, a dio ih je načelno obećao da će se kod nadležnih državnih institucija zauzeti da se kriza u Sljemenu što prije riješi na zakonit način.

Predstavnik sindikata Marinko Vrsaljko istaknuo je da je postojeća situacija neizdrživa za radnike Sljemena, a neizvjesnost hoće li se zaštititi njihova prava, odnosno hoće li dobiti zaostale plaće i otpremnine, samo pogoršava krizu.

Iznio je kronologiju događanja u Sljemenu, koja je kulminirala na Markovu trgu prosvjedom radnika, razočaranih odbijanjem Vlade da izda državna jamstva na temelju kojih bi se podmirili zahtjevi vjerovnika, među njima i radnika.

Predstojnik vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović iznio je stajalište Vlade da se takva jamstva ne mogu izdati, već se cijeli slučaj treba rješavati u stečajnom postupku, koji bi trebao početi sredinom lipnja.

Sindikalci takvim rješenjem nisu zadovoljni, upozoravali su da će se stečajem samo legalizirati počinjene nezakonitosti u Sljemenu, a da će radnici bez ikakvih prava završiti na ulici.

Upozoravali su da, otvori li se stečaj, nisu sigurni da će moći obuzdati razočarane radnike koji neće pristati na "mrvice".

Predsjednik Odbora Anto Đapić, navodeći da Odbor nema mogućnosti donositi bilo kakva rješenja za nastalu krizu, rekao je da će se zauzeti da se slučaj radnika Sljemena što brže riješi u za to nadležnim institucijama.

Da se cijela situacija oko Sljemena treba rješavati u institucijama zauzeli su se i predstavnici Hrvatskog fonda za privatizaciju i Hrvatske udruge poslodavaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙