FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štrajk u srednjim školama se nastavlja, očekuje se potpisivanje Kolektivnog ugovora

ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih usrednjim školama nastavlja štrajk u srednjim školama do potpisivanjaKolektivnog ugovora, koji unatoč očekivanjima sindikata i poslodavcajoš uvijek nije potpisan iz "proceduralnih razloga".
ZAGREB, 9. lipnja 2005. (Hina) - Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama nastavlja štrajk u srednjim školama do potpisivanja Kolektivnog ugovora, koji unatoč očekivanjima sindikata i poslodavca još uvijek nije potpisan iz "proceduralnih razloga".

"Tekstualni dio Kolektivnog ugovora je usuglašen, a neusuglašenim je ostao financijski dio", kazao je na konferenciji za novinare v. d. predsjednika sindikata Nikola Andrić.

Očekujemo da će pregovori uroditi plodom, kazao je Andrić dodajući da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa mora dobiti suglasnost Vlade.

Sindikalci napominju kako neće popustiti zahtjevima poslodavca i odstupiti od zahtjeva za 5,6 posto povećanja plaća za 2005., ali će to "možda biti prikazano u drugačijem obliku".

Što se tiče štrajka koji je počeo jutros, po podacima sindikata iz 291 srednje škole, štrajka se u 88,7 posto škola. Iako nisu imali podatke o broju nastavnika u štrajku, sindikalci drže da je štrajk uspio iznad očekivanja.

Međutim, izvješća Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa govore da se štrajkalo u 73 škole u Hrvatskoj, u 136 se djelomično štrajkalo, dok se u 200 škola radilo.

Državni tajnik za srednje školstvo u Ministarstvu znanosti Želimir Janjić, koji je novinarima dao izjavu nakon sindikalne konferencije za novinare, štrajku se odazvalo oko 39 posto profesora.

Najslabiji odaziv štrajku je u Zagrebačkoj županiji - 12,98 posto te u Gradu Zagrebu gdje štrajka 13,8 posto profesora. Najveći je odaziv u Virovitičko-podravskoj županiji, oko 76 posto profesora i Istarskoj županiji, oko 71 posto.

Janjić je rekao da su razgovori sa sindikatom u tijeku te da očekuje dogovor s obzirom da je ostalo malo za usuglašavanje.

Sa sindikatom smo usuglašavali povećanje plaća za djelatnike koji imaju više od 20, 30 i 35 godina radnog staža za 4, 8 i 10 posto, kazao je.

Dogovorili smo se i oko rada škola s otežanim uvjetima rada kao i da nastavimo pregovore o plaćama na jesen. Redovitom isplatom smjenskoga rada od 1. svibnja primanja će se za gotovo dvije trećine nastavnika povećati za 5 posto, kazao je Janjić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙