FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat Sljemena vjeruje da će Grad Zagreb ispuniti očekivanja radnika

ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Članovi sindikata mesne industrijeSljeme zadovoljni su jučer potpisanim sporazumom između Grada Zagrebai većinskog vlasnika Finagre da Grad preuzima vlasništvo nadpoduzećem, kao i obveze prema 360 radnika i oko 200 vjerovnika.
ZAGREB, 2. lipnja 2005. (Hina) - Članovi sindikata mesne industrije Sljeme zadovoljni su jučer potpisanim sporazumom između Grada Zagreba i većinskog vlasnika Finagre da Grad preuzima vlasništvo nad poduzećem, kao i obveze prema 360 radnika i oko 200 vjerovnika.

"Vjerujemo da je pismo namjere između Grada i Finagre potpisano u dobroj namjeri, te da je Sljeme dobilo kvalitetnog vlasnika s kojim ćemo ubuduće pregovarati o radničkim potraživanjima", kazao je regionalni povjerenik Sindikata poljoprivrede Ivica Rogić.

Sindikalci su konferenciju za novinare održali na Markovu trgu s kojega su radnici Sljemena otišli jučer, nakon 35 dana prosvjeda, zadovoljni što je Grad preuzeo Sljeme.

Po dogovoru Finagre i dogradonačelnika Milana Bandića Zagreb bi trebao preuzeti 73,65 posto dionica Sljemena za jednu kunu, u roku tjedan dana isplatiti pet milijuna kuna za pet neisplaćenih plaća radnicima, te s 250 tisuća kuna isplatiti vjerovnika koji je pokrenuo stečajni postupak nad poduzećem, čime se stečaj povlači.

Što će dalje biti sa Sljemenom, hoće li se nastaviti proizvodnja ili će se prodati zemljište, ovisi o novom vlasniku, no sindikalci vjeruju da će u oba slučaja biti poštivana volja radnika.

"Osobno vjerujem da će se Grad odlučiti za prodaju zemljišta, no ako se to i dogodi, bolje da zaradi Grad nego pojedinci", kazao je Rogić.

Zadovoljstvo sindikata i radnika postignutim sporazumom temelji se isključivo na povjerenju u Milana Bandića kao potpisnika sporazuma, te uvjerenju da je Zagreb kvalitetan vlasnik koji može zajamčiti da će se sva potraživanja radnika isplatiti.

Za radnike je zasad dogovorena samo isplata zaostalih plaća, a visina otpremnina i način isplate bit će predmet budućih pregovora sindikata i novog poslodavca.

Sindikalni čelnici vjeruju da bi novi vlasnik mogao pristati na uvjete koji su dogovoreni u nagodbi s Upravom Sljemena. Ta je nagodba za sindikat bila načelno prihvatljiva, ali je nisu željeli potpisati bez kvalitetnog jamstva za ispunjenjem.

Nagodbom je dogovorena otpremnina za radnike u visini 6.400 kuna za svaku godinu staža ostvarenu kod poslodavca, odnosno 8.000 kuna za svaku godinu radnog staža za invalide rada.

Novac za zaostale plaće i akontacije otpremnina isplatio bi se prodajom robne marke, receptura i tehnologije.

Sindikalci su u ranijim pregovorima s Upravom Sljemena smatrali Grad Zagreb kvalitetnim jamcem za ispunjenje nagodbe, a sad su, po njihovom mišljenju, takvo jamstvo i dobili.

Vjeruju da je 150 tisuća četvornih metara zemljišta Sljemena, nakon prenamjene iz gospodarskog u građevinsko, dovoljno vrijedno da isplata radnika i svih vjerovnika uopće nije upitna.

Ukupne obveze poduzeća prema vjerovnicima procjenjuju se na oko 140 milijuna kuna, od čega je 28 milijuna radničkih potraživanja.

Nepravilnosti u procesu privatizacije Sljemena i dalje smatraju predmetom istrage državnih institucija, a vjeruju da će se pokazati kako su njihove sumnje bile opravdane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙