FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati osnovnih škola odbili ponudu nagodbe o isplati smjenskog rada

ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) iHrvatski školski sindikat Preporod odbili su danas ponudu nagodbeMinistarstva znanosti, obrazovanje i športa o plaćanju duga zasmjenski rad zaposlenima u osnovnim školama.
ZAGREB, 13. svibnja 2005. (Hina) - Sindikat hrvatskih učitelja (SHU) i Hrvatski školski sindikat Preporod odbili su danas ponudu nagodbe Ministarstva znanosti, obrazovanje i športa o plaćanju duga za smjenski rad zaposlenima u osnovnim školama.

Ponuda Ministarstva je neprihvatljiva, kako zbog ponuđenog iznosa za isplatu duga, tako i zbog razdoblja na koji se dug odnosi, istaknuli su na konferenciji za novinare predsjednik SHU-a Zvonimir Laktašić i predsjednik Preporoda Željko Stipić.

Umjesto 60 milijuna kuna, koliko sindikati traže za minimalno šest mjeseci razdoblja na koje se dug odnosi, Ministarstvo nudi isplatu 25 milijuna kuna, kojim se pokriva samo dva i pol mjeseca dugovanja.

SHU je ranije izrazio spremnost na kompromis pristajući da ne mora biti plaćeno svih 14 mjeseci smjenskog rada, nego samo šest mjeseci, ali skraćivanje na razdoblje od 2,5 mjeseca u potpunosti odbija.

Revoltirani ponuđenim sporazumom sindikati su najavili da će već postojeće sudske tužbe proširiti te pokrenuti nove u kojima će tražiti isplatu duga za cijelih 14 mjeseci i nastavljanje plaćanja smjenskog rada umjesto rada u turnusima za cijelo sporno razdoblje.

Dobro je da se u ponuđenom sporazumu prvi put ne osporava postojanje duga prema zaposlenicima, ali ponižavajućom ponudom iznosa duga samo se tjera ljude da svoja prava u cijelosti ostvare na sudu, kazao je Željko Stipić.

Novim sudskim procesima iznos potraživanja za zaposlene u osnovnim školama bit će oko tri puta veći od potraživanja srednjoškolskih profesora i iznosit će oko 300 milijuna kuna, procjenjuju sindikalni čelnici.

U nagodbi koju nudi Ministarstvo nejasno je i vrijeme njezina ostvarenja jer stoji da bi se realizirala u roku 40 dana od dostave, a upitno je kad bi je pojedini ravnatelji dostavili.

Sindikalci napominju da je rok zastare za njihove tužbe pet godina, tako da imaju dovoljno vremena za utuženje svih dugova.

No, i dalje su otvoreni za pregovore i nagodbu kojom bi se prihvatio njihov zahtjev za isplatom duga za najmanje šest mjeseci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙