FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Glenny smatra da bi Srbija mogla preteći Hrvatsku

ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Srbija bi vrlo brzo mogla pretećiHrvatsku u procesu približavanja Europskoj uniji jer je Hrvatskaučinila "kardinalnu" grešku u slučaju generala Ante Gotovine, ocijenioje britanski novinar i publicist Misha Glenny na predavanju uwashingtonskom centru Woodrow Wilson održanom u srijedu, prenosisrpska redakcija postaje Glas Amerike.
ZAGREB, 8. lipnja 2005. (Hina) - Srbija bi vrlo brzo mogla preteći Hrvatsku u procesu približavanja Europskoj uniji jer je Hrvatska učinila "kardinalnu" grešku u slučaju generala Ante Gotovine, ocijenio je britanski novinar i publicist Misha Glenny na predavanju u washingtonskom centru Woodrow Wilson održanom u srijedu, prenosi srpska redakcija postaje Glas Amerike.

Glenny smatra da će vodeće europske države Francuska, Njemačka i Britanija ustrajati da pregovori s Hrvatskom ne počnu dok Gotovina ne bude u Haagu, za što se posebno zalažu Britanci i Nizozemci te napominje i da isto vrijedi i za Srbiju, "sve dok je Ratko Mladić na slobodi".

"Srbija bi mogla vrlo brzo preteći Hrvatsku, čija je vlada odlukom da ne uhiti i Haškom sudu ne preda generala Antu Gotovinu, napravila kardinalnu pogrešku i propustila vrlo važan vlak prema Europskoj uniji", izjavio je Glenny.

Europska unija trebala bi Srbiji i njenom stanovništvu otvoriti pristup šengenskoj zoni i na taj način pomoći okončanje dugogodišnje izolacije, nastavio je Glenny i ocijenio da bi brži ekonomski oporavak Srbije pratile bi i kapitalne strane investicije, za što se, s obzirom na atraktivnost geopolitičkog položaja Srbije, u međunarodnim poslovnim krugovima već iskazuje ogroman interes, prenosi postaja.

Glenny je, među ostalim, ustvrdio u vezi budućeg statusa Kosova da među članicama Kontaktne skupine vlada uvjerenje da je ograničena nezavisnost najoptimalnije rješenje, te da to neslužbeno smatra i beogradska politička elita, prenosi VOA. Ograničena neovisnost Kosova neće naići ni na protivljenje Rusije, jer Moskva neće blokirati politiku SAD-a i EU-a u regiji, procjenjuje Glenny.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙