FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Burna rasprava o ustupanju suđenja "vukovarskoj trojki"

DEN HAAG/ZAGREB,12. svibnja(Hina) - Pred izvanraspravnim vijećem Haškogsuda (ICTY) u četvrtak je održana rasprava o predloženom ustupanjusuđenja tzv. "vukovarskoj trojki" oficira JNA optuženih za pokolj naOvčari pravosuđu Hrvatske ili SCG, u kojoj su pored pravnih iznošeni ipolitički argumenti pa i diskvalifikacije.
DEN HAAG/ZAGREB,12. svibnja(Hina) - Pred izvanraspravnim vijećem Haškog suda (ICTY) u četvrtak je održana rasprava o predloženom ustupanju suđenja tzv. "vukovarskoj trojki" oficira JNA optuženih za pokolj na Ovčari pravosuđu Hrvatske ili SCG, u kojoj su pored pravnih iznošeni i politički argumenti pa i diskvalifikacije.

Dok su predstavnica Tužiteljstva Susan Somers, predstavnik RH prof. Željko Horvatić i članovi vijeća inzistirali na pravnim aspektima ustupanja predmeta, predstavnici SCG i branitelji optuženih iznijeli su niz diskvalifikacija na račun pravosuđa RH uz zaključak da je "pravično suđenje moguće samo pred sudom za ratne zločine u Beogradu".

Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću optuženim za pokolj na Ovčari 264 ranjenika i civila odvedena iz Vukovarske bolnice "ne može se osigurati pravično suđenje u Hrvatskoj", rekli su predstavnici SCG i njihovi branitelji.

Kao razloge su naveli kritike OESS-a za ranije procese Srbima u RH, zabranu izručenja državljana SCG, aktivni postupak protiv 'trojke' na sudu u Vukovaru, ubojstvo haškog svjedoka Milana Levara, pritisak javnosti i izvršne vlasti vidljiv u izjavama ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt i potpredsjednice vlade Jadranke Kosor o ustupanju suđenja i druge.

Istaknuli su i nemogućnost da ih sadašnji branitelji zastupaju u RH, kao i da bi u SCG prema njima bio primijenjen blaži zakon.

Savjetnik ministrice pravosuđa prof. Horvatić odbacio je takve primjedbe, rekavši da se ne može govoriti o sposobnostima hrvatskog pravosuđa na temelju "pojedninačnih primjera stranputica".

"Danas je sve to iza nas, stanje je u RH i u SCG drugačije nego prije deset godina", rekao je Horvatić. Naglasak je stavio na pravna pitanja, osposobljenost sudova za ratne zločine u RH, mogućnost primjene međunarodnog prava za zapovjednu odgovornost i druga.

"Ovaj predmet će ići u Zagreb, iako je bilo mišljenja da bi im trebalo suditi u Vukovaru", kazao je glede problema "aktivnog postupka" u gradu gdje je zločin počinjen.

Horvatić je osporio relevantnost prigovora branitelja kako u podnesku RH stoji da će "nakon ustupanja predmet biti prebačen nadležnom sudu na daljnje postupanje i kažnjavanje". "Radi se o terminu postupanje i presuđivanje, a presuda može biti i oslobađajuća", kazao je.

"Politički momenti unose nemir i nepovjerenje, iako i o njima treba voditi računa, ali u kojoj mjeri oni mogu utjecati na pravne argumente odlučit će vijeće", smirivao je raspravu Horvatić.

Tužiteljstvo je u krajem 2004. predložilo da se suđenje "trojki" ustupi Hrvatskoj ili alternativno SCG, a dvije zemlje su u pisanim podnescima navele svoje argumente za preuzimanje procesa.

"Vijeće mora prvo odlučiti treba li predmet uopće ustupiti", upozorila je danas tužiteljica Somers.

Prednost kod ustupanja, po njezinim riječima, ima načelo da treba suditi u zemlji u kojoj je zločin počinjen, odnosno Hrvatskoj.

Ocijenila je također kako bi suđenje za zapovjednu odgovornost bilo u "oštroj suprotnosti" sa suđenjem izravnim počiniteljima pokolja na Ovčari, koje su upravo održava pred sudom u Beogradu.

Predstavnici SCG su kao svoju glavnu prednost naveli upravo sadašnje suđenje 17-orici optuženih za Ovčaru u Beogradu.

"Suđenje za Ovčaru pokazalo je osposobljenost pravosuđa SCG da sudi po najvišim međunarodnim standardima. Spajanje postupaka jamčilo bi značajne uštede i jedinstvo pravde", rekao je u raspravi predsjednik Vijeća SCG za suradnju s ICTY-em Rasim Ljajić.

Ustupanje suđenja SCG bilo bi važno za "suočavanje javnog mnijenja sa zločinima koji su počinjeni" i pridonijelo bi pomirbi u regiji, ustvrdio je Ljajić. Dodao je kako bi ustupanje predmeta Hrvatskoj "stvorilo otpor suradnji s ICTY-em u javnosti".

Predsjedavajući sudac Alphonse Orie, kazao je da će za pitanje primjene prava biti relevantno mišljenje koje su u "predmetu Norac i Ademi" iznijeli "prijatelji suda" prof. Mirjam Damaška i prof. Davor Krapac - prema kojem se primjenjuje Krivični zakon bivše SFRJ, koji su preuzeli i RH i SCG.

Kazao je da će vijeće pri odlučivanju štititi interes žrtava da se sudi u njihovoj zemlji i pravo optuženih na pravično suđenje.

General Mile Mrkšić, zapovjednik I. gardijske brigade JNA i njemu podređeni oficiri Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, optuženi su u u studenom 1995. zbog pokolja na farmi Ovčara kraj Vukovara 20-21. studenoga 1991., u kojem su ubijena 264 ranjenika i civila odvedena iz Vukovarske bolnice. Mrkšić se predao ICTY u svibnju 2002. a Šljivančanin i Radić uhićeni su u Srbiji 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙