FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biščević s izaslanstvom SCG radi političkih konzultacija

ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Državni tajnik za politička pitanjau Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) HidoBiščević sastao se u četvrtak s izaslanstvom Ministarstva vanjskihposlova Srbije i Crne Gore koje je predvodio pomoćnik ministra i šefSektora za bilateralne odnose Miomir Udovički radi političkihkonzultacija dvaju ministarstava, doznaje se iz priopćenja MVPEI-a.
ZAGREB, 19. svibnja 2005. (Hina) - Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) Hido Biščević sastao se u četvrtak s izaslanstvom Ministarstva vanjskih poslova Srbije i Crne Gore koje je predvodio pomoćnik ministra i šef Sektora za bilateralne odnose Miomir Udovički radi političkih konzultacija dvaju ministarstava, doznaje se iz priopćenja MVPEI-a.

Tijekom razgovora oba su sugovornika pozitivno ocijenili uzlazni trend u odnosima dviju država, u cilju pune normalizacije i razvoja dobrosusjedskih odnosa, no Biščević nije propustio ukazati da otvaranje ideoloških pitanja iz prošlosti negativno utječe na dinamiku uzajamnih odnosa. On je poručio da je potrebno jačati napore za afirmacijom europskih vrijednosti u međudržavnim odnosima, te kroz rješavanje otvorenih pitanja jačati suradnju i dobrosusjedstvo, ističe se u priopćenju.

Državni tajnik Biščević i pomoćnik ministra Udovički naglasili su važnost ubrzanog i konstruktivnog rješavanja svih otvorenih pitanja. Na sastanku je dogovoreno da će se do ljeta održati sastanci na temu slijedećih pitanja: izbjeglice i nestale osobe, povrat kulturnih dobara, povrat zemljišnih i matičnih knjiga, suradnja Državnih odvjetništva po pitanju ratnih zločina i borbe protiv organiziranog kriminala te policijska suradnja u odnosu na prijelaz granice i readmisiju.

Prema priopćenju, izaslanstva Hrvatske i SCG razmijenila su i mišljenja o nekim aktualnim međunarodnim kretanjima i pitanjima od interesa za obje zemlje, naročito na području jugoistočne Europe. Naglašena je važnost daljnjeg napretka dviju država u integriranju u Europsku uniju, odnosno što skoriji početak pregovora o članstvu Hrvatske u EU i otpočinjanje pregovora SCG o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

U sklopu razgovora o integriranju dviju zemalja u NATO, sa strane Srbije i Crne Gore iskazana je potpora što skorijem uključivanju Hrvatske u NATO, a sa hrvatske potpora uključivanju Srbije i Crne Gore programu NATO-a Partnerstvo za mir NATO-a, zaključuje se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙