FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američke blue-chip dionice nastavile jačati

NEW YORK, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dioniceu ponedjeljak su nastavile jačati ponajviše zahvaljujući rastu cijenadionica softverskih i naftnih kompanija.
NEW YORK, 24. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američke blue-chip dionice u ponedjeljak su nastavile jačati ponajviše zahvaljujući rastu cijena dionica softverskih i naftnih kompanija.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,5 posto, na 10.523 boda, najvišu razinu od 17. travnja. Istodobno, za toliko je ojačao i tehnološki Nasdaq, na 2.056 bodova, nastavivši tako uzlet 7. dan uzastopce, najduže u proteklih pola godine.

Stratezi snažne dobitke dionica pripisuju nastavljenim klizanjem cijena nafte, što je ulagačima znak da će američko gospodarstvo stabilno rasti. Cijena barela na američkom tržištu potonula je 9 dolara s rekordnih 58,28 dolara zabilježenih početkom travnja.

"Riječ je o zakašnjeloj reakciji na pad cijena nafte", rekao je Rick Meckler, predsjednik Libertyview Capital Managementa. Visoke cijene nafte uobičajeno podižu troškove poslovanja korporacija i nagrizaju raspoloživi dohodak potrošača za potrošnju, te se stoga smatraju negativnima za korporativne profite.

Kako se najveći svjetski maloprodajni lanac Wal-Mart uglavnom usredotočuje na kupce niske kupovne moći, posebno osjetljive na više cijene energenata, tako je njegova dionica profitirala 1,4 posto nakon najnovijeg pojeftinjenja nafte.

Ojačale su i dionice naftnih kompanija, od 1,4 do 2,2 posto, budući im je podignut investicijski rejting. Poskupjele su i dionice softverskih kompanija, jer je Goldman Sachs objavio da nova tehnologija koja omogućuje korištenje Interneta za centraliziranje aplikacija može donijeti koristi softverskim kompanijama uključujući Microsoft, Oracle i SAP. Dionice tih softverskih divova sve su redom ojačale.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su rasti peti dan uzastopno, pri čemu su njemačke dionice dobile poticaj nakon što je kancelar Gerhard Schroeder najavio prijevremene opće izbore. Frankfurtski DAX dobio je na vrijednosti više od jedan posto, dosegnuvši 4.406 bodova. Londonski Ftse indeks ojačao je 0,4 posto, na 4.989 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙