FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pilotu JNA Emiru Šišiću odobren transfer u zatvor u SCG

BEOGRAD,30. svibnja(Hina) - Talijanske vlasti odoborile su transferpilota bivše JNA Emira Šišića, osuđenog u Italiji na 15 godina zatvorazbog rušenja helikoptera Europske unije u siječnju 1992. godine, naizdržavanje kazne u Srbiji i Crnoj Gori, izjavio je u ponedjeljakministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić.
BEOGRAD,30. svibnja(Hina) - Talijanske vlasti odoborile su transfer pilota bivše JNA Emira Šišića, osuđenog u Italiji na 15 godina zatvora zbog rušenja helikoptera Europske unije u siječnju 1992. godine, na izdržavanje kazne u Srbiji i Crnoj Gori, izjavio je u ponedjeljak ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić.

Prema dokumentaciji Ministarstva pravosuđa Italije, koja je stigla Ministarstvu za ljudska i manjinska prava SCG, transfer je odobren uz uvjet da sud u Srbiji izravno izvrši presudu talijanskog suda, kazao je agenciji Beta ministar Ljajić, dodajući da će dokumentacija već tijekom dana biti proslijeđena Okružnom sudu u Novom Sadu, koji je nadležan u Šišićevom slučaju.

Izravno izvršenje presude talijanskog suda, kazao je Ljajić, ne znači novo suđenje u Srbiji, već to da nadležni srbijanski sud potvrdi kaznu talijanskog suda temeljem izravne primjene Europske konvencije o transferu osuđenih osoba, koja kao međunarodna konvencija ima jaču snagu od domaćeg zakonodavstva.

Šišić je u Italiji, zbog rušenja helikoptera iznad Hrvatske, u kojem je poginulo petoro ljudi, osuđen najprije na doživotni zatvor, ali mu je Prizivni sud u Rimu potom kaznu smanjio na 15 godina zatvora.

Šišić je uhićen u svibnju 2002. godine u Mađarskoj na temelju tjeralice Interpola koju je raspisala Hrvatska, ali ga je Mađarska izručila Italiji, s obzirom na to da su u rušenju helikoptera poginula četvorica talijanskih državljana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙