FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažni pokazatelji dolaru daju vjetar u leđa

LONDON, 22. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta proteklogaje tjedna na svjetskim deviznim tržištima dosegnula najvišu razinuprema euru u proteklih sedam mjeseci, a ojačala je i prema većiniostalih najvažnijih međunarodnih valuta kako joj snažni gospodarskipokazatelji daju vjetar u leđa.
LONDON, 22. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta protekloga je tjedna na svjetskim deviznim tržištima dosegnula najvišu razinu prema euru u proteklih sedam mjeseci, a ojačala je i prema većini ostalih najvažnijih međunarodnih valuta kako joj snažni gospodarski pokazatelji daju vjetar u leđa.

Tečaj dolara ojačao je u tom razdoblju 0,5 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2562 dolara. Euro se spustio tako po prvi puta ispod razine od 1,26 dolara od listopada lani. Ojačavši 0,8 posto u odnosu na jen, dosegnuo je najviši tečaj u zadnjih mjesec dana od 108,15 jena za dolar. Dolara je od 6. svibnja, kada je započeo njegov snažan uzlet, ojačao oko tri posto prema euru i jenu.

Niz loših britanskih ekonomskih pokazatelja mnoge trgovce navodi na špekulacije da će Bank of England možda na idućem zasjedanju sniziti kamatne stope, a ne kako se ranije očekivalo povisiti. Dolar je stoga prema britanskoj funti dobio 1,3 posto na vrijednosti, približivši se najvišoj razinu u zadnjih sedam mjeseci, pa da funta stoji 1,8268 dolara. Istodobno, švicarski franak oslabio je 0,8 posto, na 1,233 franka za dolar.

Odlični američki gospodarski pokazatelji potiču uzlet tečaja 'zelene' valute u proteklih 10 dana, ojačavši uvjerenja ulagača da će kamatne stope u SAD-u rasti i bržim tempom nego dosad. "Mnogo je pozitivnih događaja za dolar u ovome trenutku. Tržište se usredotočilo na pozitivne vijesti, a ignorira negativne za dolar", ocijenio je raspoloženje na tržištu Steven Saywell, valutni strateg Citigroupa.

U ponedjeljak je američka vlada objavila da je pritok kapitala u zemlju u ovogodišnjem ožujku iznosio svega 45,7 milijardi dolara, najniže od listopada 2003. što je nedovoljno da bi se pokrio trgovinski deficit, u visini 55 milijardi dolara. Otpornost dolara na tako razočaravajuće podatke ukazuje na to da američka valuta još ostvaruje koristi od dolarskih kupovina nakon nedavnih potresa na tržištu kredita i gubitaka hedge fondova. "Postoji sumnja da poteškoće hedge fondova imaju učinak širenja na valutno tržište i vode kupovinama dolara", kazao je Shahab Jalinoos, valutni strateg pri ABN Amrou.

Snažni porast prometa u američkoj maloprodaji u travnju te oštar skok zaposlenosti u ožujku kao i manji od očekivanja vanjski deficiti američkog gospodarstva ponukali su ulagače da povjeruju kako uzlet američkog dolara još ima potencijala. Poticaj novim kupovinama američke valute dao je podatak o skoku inflacije mjerene proizvođačkim cijenama u SAD-u u travnju za 0,6 posto, prema očekivanih 0,4 posto na mjesečnoj razini.

Međutim, krajem tjedna objavljen podatak o inflaciji mjerenoj cijenama osnovnih potrošnih dobara u SAD-u u ovogodišnjem travnju, koji je ostao nepromijenjena na mjesečnoj razini dok su tržišta očekivala njezin porast za 0,2 posto, neznatno je obeshrabrio ulagače. Riječ je o stagnaciji inflacije po prvi puta nakon studenoga 2003. "Taj podatak govori nam da američke kamatne stope dosežu svoj vrhunac, ako već i nisu tamo. Kad se to dogodi, dolar će izgubiti cikličku podršku", kazao je Mansoor Mohi-Uddin, valutni strateg pri UBS-u.

Najnoviji uzlet američke valute podigao je njezin tečaj za više od šest posto prema euru od početka godine. Tome doprinose i loše vijesti iz eurozone, ponajprije razočaravajući gospodarski rast Francuske, Njemačke i Italije. Euru šteti i neizvjesnost oko rezultata francuskog referenduma o europskom ustavu, na kojem bi Francuzi krajem svibnja mogli reći glasno 'ne'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙