FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanje bržeg rasta kamatnih stopa u SAD-u pritisnulo europske dionice

LONDON/FRANKFURTD, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u ponedjeljak su se našle pod pritiskom budući su zabrinutostida će američke kamatne stope rasti brže nego se ranije očekivalonadmašile solidne rezultate kompanije uključujući EADS.
LONDON/FRANKFURTD, 9. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u ponedjeljak su se našle pod pritiskom budući su zabrinutosti da će američke kamatne stope rasti brže nego se ranije očekivalo nadmašile solidne rezultate kompanije uključujući EADS.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio 0,4 posto, na 4.899 bodova. Frankfurtski DAX indeks oslabio je oko 0,5 posto, na 4.290 bodova.

Očekivanja bržeg rasta kamatnih stopa u SAD-u potaknulo je najnovije izvješće o zaposlenosti u travnju, koje je pokazalo osjetno veći broj novootvorenih radnih mjesta u najvećem svjetskom gospodarstvu nego se očekivalo.

"Nakon najnovijih robusnih pokazatelja o zaposlenosti, pozornost ulagača vjerojatno će se ovih dana ponovno usmjeriti američkom gospodarstvu i novim pokazateljima", kazao je Matthew Buckland, trgovac iz CMC Group. "Zabrinutosti su uglavnom koncentrirane tome da bi daljnji pozitivni podatci mogli dovesti američku središnju banku Fed u poziciju da podigne kamatne stope za pola postotnog boda tijekom ljeta", dodao je.

Što se tiče središnje banke u Velikoj Britaniji, današnje zasjedanje prema očekivanjima ne bi trebalo donijeti promjene kamatnih stopa.

Nasuprot tomu, vijesti iz kompanija pomogle su jačanju dionica, pri čemu se posebno isticala ona europske zrakoplovne i svemirske industrije EADS po objavi da je ostvario šest puta veću dobit u prvom ovogodišnjem tromjesečju. Dionice su mu stoga ojačale 1,7 posto.

Na dobitku su bile i dionice rudarske kompanije Rio Tinto, na dobitku od 2,2 posto, nakon što je otkupio svojih dionica u vrijednosti milijarde australskih dolara, više od očekivanja, uz veliki popust.

Britanska banka Barclays zabilježila je rast cijena dionica od 0,5 posto uslijed potvrde da će kupiti 60 posto južnoafričkog najvećeg kreditora za stanovništvo Asba za 5,5 milijardi dolara u gotovini.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je 0,2 posto, na 11.171 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙