FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glasine o gubitcima hedge fondova oštro korigirale cijene blue-chip dionica

NEW YORK, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena američkihblue-chip dionica u utorak su potaknule nepotvrđene glasine opotencijalno velikim gubitcima hedge fondova.
NEW YORK, 11. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Oštar pad cijena američkih blue-chip dionica u utorak su potaknule nepotvrđene glasine o potencijalno velikim gubitcima hedge fondova.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je za gotovo jedan posto, na 10.281 bod. Tehnološki Nasdaq izgubio je 0,9 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 1.962 boda.

Dionica Deutsche Banka potonula je 3,3, posto uslijed špekulacija oko gubitaka banke vezanih za njezina ulaganja, moguće u vezi s hedge fondom.

"Doprle su do nas glasine da možda postoje hedge fondovi koji su možda previše investirali u obveznice General Motorsa (GM). Postoji nervoza oko utjecaja toga na tržište", opisao je raspoloženje na tržištu Jim Fehrenbach, čelnik trgovine pri Piper Jaffrayu.

Prošloga tjedna, naime, agencija za izdavanje kreditnih rejtinga snizila je rejting GM-u i Ford Motorsu na status 'bezvrijednog'.

"Takve glasine tek su početak", smatra Peter Boockvar, strateg pri Miller Tabaku. "Na tržištu je stvorena velika likvidnost zbog popustljive monetarne politike američke središnje banke. Sada Fed diže kamatne stope, čime smanjuje prekomjernu likvidnost koju se stvorio".

Od 30 dionica sadržanih u Dow Jonesu, samo dvije su uspjele zabilježiti dobitke. Najviše gubitaka, pak, imale su bankarske dionice.

Potres na tržištu dionica potaknuo je neke ulagače na ulaganje u relativno sigurne američke državne obveznice, tako da je njihova cijena porasla, a prinos smanjen.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su se spuštati drugi dan uzastopno. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,4 posto, na 4.892 boda. Frankfurtski DAX potonuo je oko jedan posto, na 4.251 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙