FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prelijevanje kapitala u tehnološki sektor spustilo vrijednosti indeksa

NEW YORK, LONDON, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijenablue-chip dionica zbog glasina o potencijalno velikim gubitcima hedgefondova te prelijevanje kapitala iz ekonomski senzitivnih dionicaproizvođača sirovina u tehnološke obilježili su prošlotjednoposlovanje na vodećim svjetskim burzama.
NEW YORK, LONDON, 15. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena blue-chip dionica zbog glasina o potencijalno velikim gubitcima hedge fondova te prelijevanje kapitala iz ekonomski senzitivnih dionica proizvođača sirovina u tehnološke obilježili su prošlotjedno poslovanje na vodećim svjetskim burzama.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim uvjetima spustio se dva posto, na 10.140 bodova. Tehnološki Nasdaq, međutim ostvario je skok vrijednosti za pola posto, na 1.976 bodova.

"Do nas su doprle glasine da postoje hedge fondovi koji su možda previše investirali u obveznice General Motorsa (GM). Postoji nervoza oko utjecaja toga na tržište", opisao je raspoloženje na tržištu u utorak Jim Fehrenbach, čelnik trgovine pri Piper Jaffrayu. Ovih je dana, naime, agencija za izdavanje kreditnih rejtinga snizila rejting GM-u i Ford Motorsu na status 'bezvrijednog'. Od 30 dionica sadržanih u Dow Jonesu, samo dvije su uspjele zabilježiti dobitke. Najviše gubitaka imale su pritom bankarske dionice. Dionica Deutsche Banka potonula je 3,3, posto uslijed špekulacija oko gubitaka banke vezanih za njezina ulaganja u vezi s hedge fondom. Potres na tržištu dionica potaknuo je neke ulagače na ulaganje u relativno sigurne američke državne obveznice, tako da je njihova cijena porasla, a prinos smanjen. "Takve glasine tek su početak", smatra Peter Boockvar, strateg pri Miller Tabaku. "Na tržištu je stvorena velika likvidnost zbog popustljive monetarne politike američke središnje banke. Sada Fed diže kamatne stope, čime smanjuje prekomjernu likvidnost koju se stvorio".

Klizanje cijena nafte ispod 49 dolara po barelu snažno je pogodile dionice energetskih kompanija. Pritom je dionica Exxon Mobila potonula dva posto, a oslabile su i dionice ostalih vodećih naftnih kompanija. "Ulagači prodaju dionice na kojima su zaradili, poput onih proizvođača sirovina i energije, a katalizator svega je jačanje dolara. Riječ je o rotaciji kapitala iz sirovina u tehnologiju", dodao je Boockvar.

Najnoviji američki gospodarski pokazatelji umanjili su zabrinutosti ulagača oko rizika od usporavanja rasta gospodarstva. Američko ministarstvo trgovine objavilo je da je vanjskotrgovinski deficit SAD-a u ovogodišnjem ožujku zabilježio najveće smanjenje na mjesečnoj razini u zadnje tri godine, na 55 milijardi dolara. To je iznenadilo tržišne sudionike, koji su očekivali skok deficita na novu rekordnu razinu od 61,5 milijardi dolara. Nadalje, ministarstvo financija objavilo je da je u travnju ostvaren veći od očekivanja višak u američkom proračunu, u visini od 57,7 milijardi dolara.

Ulagači su pozdravili vijest iz Duke Energy Corp. o kupovini Cinergyja za 9,0 milijardi dolara putem zamjene dionica, te najave iz E*Trade Financial Corp. da je zainteresiran za kupovinu svog konkurenta Ameritrade Holdinga. Podršku dobrom raspoloženju ulagača dao je i podatak o porastu prodaje u lancu restorana brze prehrane McDonalds tijekom travnja za 2,8 posto. Cijena dionica te kompanije skočila je za 2,5 posto. Od većih dobitnika ističe se i dionica General Motorsa, ojačavši 1,9 posto, pošto je milijarder Kirk Kerkorian dao ponudu za kupovinu 28 milijuna njegovih dionica po cijeni od 31 dolar za dionicu. No, pred kraj tjedna udarac ulagačima stigao je najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta, koji je izvijestio o tromjesečnoj dobiti ispod očekivanja analitičara, što je ponovno potaknulo velike prodaje na Wall Streetu.

Osim zbog pada cijena naftnih dionica, prošloga su tjedna europski burzovni indeksi bili pod pritiskom korekcije cijena rudarskih kompanija poput BHP Billitona uslijed najniže razine cijena bakra i zlata u posljednja tri mjeseca. Londonski Ftse indeks tako se spustio za više od jedan posto, na 4.886 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,8 posto, na 4.276 bodova.

Prodavale su se i dionice maloprodajnih lanaca, predvođene onima Tescoa i Marks&Spencera nakon objave razočaravajućih podataka o prodaji u prošlom mjesecu. "Izbjegavamo maloprodajni sektor", kazao je Romain Boscher, fond menadžer u Group Asset Managementu. "Postoji rizik da će doći do pada osobne potrošnje". Dionice najvećeg britanskog lanca prehrambenim proizvodima Tesco oslabile su 0,6 posto a one najvećeg lanca odjevnim predmetima Marks&Spencer za 1,6 posto.

Dionice su se našle pod pritiskom i uslijed zabrinutosti da će američke kamatne stope rasti brže nego se ranije očekivalo zbog dobrih novih američkih pokazatelja. "Zabrinutosti su uglavnom koncentrirane na to da bi daljnji pozitivni podatci mogli dovesti američku središnju banku Fed u poziciju da podigne kamatne stope za pola postotnog boda tijekom ljeta", kazao je Matthew Buckland, trgovac iz CMC Group.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio je u tome razdoblju 1,3 posto, na 11.049 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙