FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jović izabran u Predsjedništvo zahvaljujući bošnjačkim glasovima

SARAJEVO,4. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne iHercegovine tijesnom je većinom glasova u srijedu izabrao kandidataHrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Ivu Miru Jovića za novoghrvatskog člana Predsjedništva BiH koji će stupiti na tu dužnostpotvrdi li ovakvu odluku i Dom naroda državnog parlamenta.
SARAJEVO,4. svibnja 2005.(Hina) - Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine tijesnom je većinom glasova u srijedu izabrao kandidata Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Ivu Miru Jovića za novog hrvatskog člana Predsjedništva BiH koji će stupiti na tu dužnost potvrdi li ovakvu odluku i Dom naroda državnog parlamenta.

Dragan Čović smijenjen je 29. ožujka odlukom visokog predstavnika Paddyja Ashdowna a izbor i tijek glasovanja o njegovu nasljedniku pokazali su da je došlo do ozbiljnog raskola unutar HDZ-a.

Od četvero zastupnika koliko ih HDZ ima u Zastupničkom domu za Jovićev izbor glasovalo je tek njih dvoje pri čemu je on glasovao sam za sebe.

Presudnih deset glasova za izbor Joviću dali su bošnjački zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA), HDZ-ova koalicijskog partnera.

Prema Zakonu o popunjavanju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva BiH, u ovom su slučaju glasovali samo zastupnici s teritorija Federacije BiH.

Deset ih je bilo za Jovića, devet protiv a pet suzdržano.

Glasovanje je obavljeno nakon višesatnih stanki koje je tražio klub zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu da bi nakon toga parlamentarcima bio podijeljen papir s memorandumom HDZ-a na kojemu je uz potpis predsjednika stranke Bariše Čolaka stajalo da je Jović kandidat stranačkog Predsjedništva.

Sam Jović nije pridao važnost izostanku potpore svojih kolega u parlamentu.

"Ovo danas je bilo prvo poluvrijeme. Odluka stupa na snagu kada je potvrdi i Dom naroda", kazao je Jović novinarima nakon glasovanja.

On je pri tom istaknuo kako će, bude li doista izabran, raditi u interesu svih naroda i građana BiH odbivši pri tom kvalifikacije da je nacionalist kakvim ga smatra dio medija.

Sarajevski "Dnevni avaz" Jovićev mogući izbor u Predsjedništvo BiH opisao je kao "dolazak još jednog Paravca" opisavši ga kao "rigidnog nacionalista".

Predsjednik HDZ-a Čolak ocijenio je da je izbor Jovića potpuno legalan i legitiman.

On je dopustio da je takva odluka "možda prouzročila nezadovoljstvo u stranci" ali je pri tom istaknuo da je uvjeren da do raskola u HDZ-u zbog toga neće doći.

Martin Raguž, dopredsjednik Zastupničkog doma koji je bio na glasu kao najozbiljniji kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, kazao je međutim otvoreno da je predlaganje Jovića rezultat zakulisnih igara te da to nije rezultat odluke stranačkog predsjedništva kako tvrdi Čolak.

"Nije riječ o mojem odnosu prema kandidatu nego o proceduri", kazao je Raguž najavivši da će skorašnji sabor HDZ-a BiH biti prilika za ozbiljne rasprave o stanju u stranci.

HDZ BiH "sa sadašnjom nomenklaturom" nije u stanju odgovoriti aktualnim političkim izazovima, ustvrdio je Raguž.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙