FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spomenik žrtvama Bleiburga doveo do sukoba

SARAJEVO,6. svibnja 2005.(Hina) - Tragedija na Bleiburgu 1945. godinepodijelila je bosanskohercegovačku javnost uoči obilježavanja 60.obljetnice tih zbivanja no ne zbog različitih tumačenja onoga što setada dogodilo nego zbog gradnje spomenika nastradalim hrvatskimvojnicima i civilima.
SARAJEVO,6. svibnja 2005.(Hina) - Tragedija na Bleiburgu 1945. godine podijelila je bosanskohercegovačku javnost uoči obilježavanja 60. obljetnice tih zbivanja no ne zbog različitih tumačenja onoga što se tada dogodilo nego zbog gradnje spomenika nastradalim hrvatskim vojnicima i civilima.

Pod nejasnim okolnostima radnici jedne privatne tvrtke iz Ravnog počeli su prošlog mjeseca u blizini Stoca graditi spomenik u obliku križa koji je trebao biti posvećen žrtvama Bleiburga.

U tome vjerojatno ne bi bilo ničega spornog kada se radovi ne bi izvodili na lokalitetu Radimlje u neposrednoj blizini čuvene nekropole stećaka koja je zbog svoje kulturne i povijesne vrijednosti pod zakonskom zaštitom i gdje je zbog toga zabranjena svaka gradnja.

Sarajevski mediji burno su reagirali na ove informacije proglasivši gradnju betonskog spomenika u blizini nekropole "vandalizmom" i "skandalom", posebice kada se doznalo da nitko ne želi priznati da je dao nalog i da financira gradnju.

Za to su odmah optužene lokalne vlasti u Stocu odnosno lokalni ogranak Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) a posredno i Katolička crkva.

Predsjednik stolačkog Foruma mladih Nerin Dizdar izjavio je u petak za "Oslobođenje" da nema dvojbe da se spomenik bleiburškim žrtvama gradi novcem iz općinskog proračuna i to unatoč činjenici da "Stolac ima veze s Bleiburgom koliko i BiH a Europskom unijom".

Načelnik stolačke općine Stjepan Bošković izbjegao je sve pokušaje novinara da od njega dobiju komentar o ovim zbivanjima no predsjednik lokalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Zlatko Hadžiomerović prenosi kako u stolačkom HDZ-u tvrde da "nemaju pojma o čemu se radi".

Nakon informacija iz Stoca u Sarajevu je u četvrtak zasjedalo Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i odlučilo da će od svih nadležnih tijela zatražiti poduzimanje mjera za zaštitu nekropole.

Ustavni sud Federacije BiH u listopadu 2004. godine oduzeo je federalnom ministarstvu ovlasti izdavanja građevinskih dozvola i obavljanje inspekcijskih poslova.

Županijske vlasti koje bi trebale obavljati taj posao to ne žele ili nisu u stanju, općinske vlasti se prave iznenađenima i tako se političke igre nastavljaju.

Kulturni spomenici poput nekropole na Radimlji ili, ranije, stolačke srednjovjekovne kule gdje su ponovo bez dozvole podignuti veliki betonski križevi, pri tom su uglavnom kolateralna šteta u pritajenom ratu između stolačkih Hrvata i Bošnjaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙