FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerkorianova ponuda potaknula snažne kupovine dionica

NEW YORK, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Ponuda milijardera KirkaKerkoriana za kupovinu dionica problemima pritisnutog proizvođačavozila General Motorsa potaknula je u srijedu na američkim tržištimadionica snažne kupovine i rast cijena.
NEW YORK, 5. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Ponuda milijardera Kirka Kerkoriana za kupovinu dionica problemima pritisnutog proizvođača vozila General Motorsa potaknula je u srijedu na američkim tržištima dionica snažne kupovine i rast cijena.

Njujorški Dow Jones indeks ojačao je 1,24 posto, na 10.384 boda. Tehnološki Nasdaq dobio je 1,5 posto na vrijednosti, završivši poslovanje na 1.962 boda.

Kerkorianov potez, koji je potaknuo rast cijena dionica GM-a za 18,1 posto te ohrabrio ulagače na kupovine dionica njegovih rivala poput Ford Motorsa i proizvođača auto-dijelova, pokazao je da postoji 'vrijednosti na tržištu', kazao je Ned Riley, izvršni direktor pri Riley Asset Managementu.

"To pokazuje spremnost kupaca da ulažu u jeftinu imovinu te šalje signal da su dionice u osnovi vrlo jeftine te da ulagači ne vide šumu od drveća", kazao je.

Dionica Forda skočila je 7 posto, a proizvođača auto-dijelova Visteona za čak 16 posto.

To je pomoglo i oporavku cijena cikličnih dionica, senzitivnih na izmjene gospodarskih ciklusa, poput proizvođača građevinske opreme Caterpillara, čije su dionice poskupjele dva posto.

Nakon zatvaranja burzi najveća svjetska računalna kompanija IBM najavila je rezanje broja zaposlenika za 13.000, pa su cijene njegovih dionica blago porasle u elektroničkoj trgovini. "Riječ je o teškoj odluci koji želimo da menadžment poduzme", izjavio je Barry Randall, menadžer pri First American Technology Fundu.

Na europskim burzama cijene dionica nastavile su jačati četvrti dan za redom, a ponajviše automobilskih kompanija. Dionice proizvođača lijekova, pak, dosegnule su najviše razine u zadnje tri godine budući investicijski fondovi, zabrinuti zbog gospodarskog usporavanja prelijevaju kapital iz rizičnijih u sigurnije sektore. U takvim uvjetima londonski Ftse indeks dobio je 0,44 posto na vrijednosti te iznosi 4.882 boda. Za toliko je ojačao i frankfurtski DAX, dosegnuvši 4.264 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙