FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street pogođen snižavanjem kreditnog rejtinga automobilskim kompanijama

NEW YORK, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Snižavanje kreditnogrejtinga General Motorsu (GM) i Fordu zadao je snažan udarac najvećimameričkim proizvođačima vozila i kompanijama koje ih opskrbljuju,uzrokujući na američkim tržištima dionica u četvrtak korekciju cijenablue-chip dionica.
NEW YORK, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Snižavanje kreditnog rejtinga General Motorsu (GM) i Fordu zadao je snažan udarac najvećim američkim proizvođačima vozila i kompanijama koje ih opskrbljuju, uzrokujući na američkim tržištima dionica u četvrtak korekciju cijena blue-chip dionica.

U takvim uvjetima njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,4 posto, na 10.340 bodova. Tehnološki Nasdaq spustio se skromnih 0,02 posto, na 1.961 bod.

Vijest o snižavanju njihova kreditnog rejtinga prekinuo je trend rasta cijena dionica zbog zabrinutosti da bi daljnje financijske poteškoće u američkom automobilskom sektoru mogle značajnije pogoditi tržišta dionica i obveznica.

Snižavanje rejtinga znači da će golemi portfelji obveznica te dvije kompanije sada za mnoge ulagače biti previše riskantno ulaganje, a to bi moglo potaknuti nervozu na tržištima obveznica obzirom da na Ford i GM otpada otprilike 10 posto ukupnog američkog korporativnog zaduženja, kao i na tržištima dionica. Dionica GM-a potonula je gotovo šest posto, a Forda 4,5 posto.

"To je definitivno udarac za tržišta. Vijest o tome djelovala je kao katalizator za mnogo veće prodaje", opisao je raspoloženje na tržištu Brian Williamson, potpredsjednik trgovine dionicama pri Boston Company Asset Managementu.

Pozitivni činitelj bio je podatak o porastu produktivnosti američkih poduzetnika za 2,6 posto na godišnjoj razini u prvom ovogodišnjem tromjesečju, što je premašilo očekivanja tržišnih sudionika.

Na europskim burzama trgovina je bila mirna, a podršku ulagačima dao je podatak o dobrom rastu američke produktivnosti. Londonski Ftse indeks porastao je 0,4 posto, na 4.902 boda. Frankfurtski DAX poskočio je 0,8 posto, na 4.299 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙