FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slaba izvedba eurozone pritišće euro

LONDON, 29. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta proteklogase tjedna na svjetskim deviznim tržištima održala blizu najviše razineu proteklih sedam mjeseci u odnosu na euro, poduprta boljom izvedbomameričkog gospodarstva u odnosu na europsko.
LONDON, 29. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta protekloga se tjedna na svjetskim deviznim tržištima održala blizu najviše razine u proteklih sedam mjeseci u odnosu na euro, poduprta boljom izvedbom američkog gospodarstva u odnosu na europsko.

Tečaj eura gotovo se i nije mijenjao na tjednoj razini, završivši poslovanje na 1,258 dolara. Tijekom tjedna spustio se do najniže razine od listopada lani u visini od 1,2492 dolara. Istodobno, tečaj dolara poskupio je 0,2 posto prema jenu, na 107,9 jena. Dobio je i 0,15 posto na vrijednosti u odnosu na britansku funtu, kojom se trguje po 1,8239 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,25 posto, na 1,299 franaka za dolar.

Očekivanja umjerenog rasta američkih kamatnih stopa potaknula su jačanje dolara za više od šest posto prema euru od početka godine. "Raspoloženje prema dolaru izuzetno je pozitivno", ocijenio je Carsten Fritsch, valutni strateg pri Commerzbanku.

Podatak o reviziji američkog gospodarskog rasta u prvom ovogodišnjem tromjesečju sa ranije procijenjenih 3,1 na 3,5 posto dao je novi vjetar u leđa 'zelenoj' valuti. "Taj podatak istaknuo je sve veću razliku između SAD-a i eurozone, a znaci posustajanja američkog rasta su nestali. Iako je američki BDP nešto sporije rastao nego u 2004. ipak i dalje ostaje zdravim, te u skladu sa svojim potencijalima", izjavila je Marie-Pierre Ripert iz Ixis Corporate and Investment Bank.

S druge, pak, strane, sve to ističe slabu izvedbu eurozone. Njemački Ifo institut izvijestio je o oštrom padu poslovnog povjerenja u Njemačkoj u svibnju, na najnižu razinu u protekle dvije godine, dok je u Italiji poslovna optimističnost na najnižim razinama od studenoga 2001. Najnoviji ZEW indeks pokazao je da je povjerenje njemačkih ulagača oštro palo u svibnju, na najnižu razinu u zadnjih šest mjeseci. Taj indeks spustio se s travanjskih 20,1 na 13,9 bodova, nasuprot očekivanjima tržišta od 22 boda. "Taj podatak bio je veliko razočaranje u odnosu na očekivanja tržišta. On sada u fokus stavlja sve lošiju gospodarsku situaciju u eurozoni", izjavio je valutni strateg ABN Amroa, Shahab Jalinoos.

Ti podaci nadovezuju se na u utorak objavljene OECD-ove snižene procjene rasta gospodarstva eurozone. Ta organizacija potiče Europsku središnju banku da snizi kamatne stope kako bi stimulirala domaću potražnju. Raspoloženje prema euru pokvario je i podatak o padu francuske poslovne optimističnosti u svibnju.

Euro je zadobio i udarac zbog političke neizvjesnosti nakon što je njemački kancelar Gerhard Schroeder pozvao na prijevremene savezne izbore nakon što je njegova Socijaldemokratska stranka pretrpjela veliki gubitak na regionalnim izborima u nedjelju, a velika je neizvjesnost i oko rezultata referenduma o europskom ustavu u Francuskoj. Očekuju se i rezultati referenduma u Nizozemskoj, koji bi trebao biti održan 1. lipnja. "'Ne' na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj bit će psihološki negativno za tečaj eura", izjavio je Fritsch.

Znakovi problema u Europi potaknuli su ulagače da se preusmjere na postupno povećanje američkih kamatnih stopa i kupovine dolara. "Čak i ako postoje neke sumnje u američki gospodarski rast, europsko gospodarstvo već usporava. A euru je teško zadržati dobitke u okruženju u kojemu je stopa rasta definitivno ispod one u SAD-u", kazao je Tom Vosa, analitičar Nacionalne australske banke u Londonu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙